Vietnam: op de drempel van de Emerging Markets - factsheets april

Gepubliceerd op 10 mei 2023
Vietnam: op de drempel van de Emerging Markets - factsheets april

De Vietnamese kapitaalmarkten hebben een ongekende transformatie ondergaan door de snelle groei van het aantal particuliere beleggers. Binnen één jaar werden er 2,5 miljoen nieuwe handelsaccounts geopend, waardoor door nieuwe instroom de totale marktwaarde boven de 300 miljard dollar uitkwam. Met een dagelijkse liquiditeit van bijna 1 miljard dollar en 80% activiteit van binnenlandse beleggers, lijkt Vietnam klaar om over te stappen naar de grotere Emerging Markets Index (EM index).

Mocht Vietnam worden opgenomen in de EM index, dan zou het land aanzienlijk meer buitenlands kapitaal kunnen aantrekken en mogelijk een herwaardering van diverse beursgenoteerde bedrijven zien. Om in aanmerking te komen voor opname in de MSCI EM index moet er worden voldaan aan 18 criteria die betrekking hebben op de economische ontwikkeling van een land, de marktkapitalisatie en verhandelbaarheid van de aandelen en de toegang tot de markt. Zo dient er een voldoende ontwikkelde infrastructuur voor handel en afwikkeling van transacties aanwezig te zijn.

De twee grootste obstakels die Vietnam nog moet aanpakken zijn de Foreign Ownership Limits (FOL) en de verplichte voorfinanciering bij transacties. Voorfinanciering houdt in dat je eerst de lokale valuta (Vietnamese Dong) op je rekening moet zetten om een kooptransactie uit te voeren. De FOL’s zijn beperkingen op het percentage van het totale aantal uitstaande aandelen van een bedrijf dat in handen mag zijn van buitenlandse investeerders. Voor Vietnamese aandelen varieert de FOL afhankelijk van de sector en het bedrijf, maar ligt doorgaans tussen 30% en 49%.

Op dit moment zijn de populairste aandelen "gesloten" voor buitenlanders, omdat de FOL-limiet is bereikt. Ongeveer 15% van het TCM Vietnam fonds zit in deze FOL-aandelen. Regelmatig bieden buitenlandse beleggers premies boven de huidige koers om deze aandelen over te nemen. Als de FOL voor Vietnamese aandelen zou verdwijnen, zou dit waarschijnlijk gunstig zijn voor de koersen, omdat het opheffen van de beperkingen op buitenlands eigendom kan leiden tot een grotere vraag naar Vietnamese aandelen door buitenlandse investeerders.

Lees hier het complete artikel over Vietnam.

Meer nieuws over Vietnam, Afrika en het Global Frontier fonds vindt u in de nieuwste factsheets van de aandelenfondsen:

TCM Vietnam High Dividend Equity

TCM Africa High Dividend Equity

TCM Global Frontier High Dividend Equity

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen