Update TCM - Corona pandemie

Gepubliceerd op 24 maart 2020
Update TCM - Corona pandemie

Graag geven we een update over hoe het team van TCM Investment Funds de fondsen beheert in deze tijd van hoge volatiliteit en onzekerheid met betrekking tot de COVID-19-pandemie.

In tijden van crisis maken markten geen onderscheid. Zowel koersen van solide als zwakkere bedrijven staan allemaal onder druk. Bedrijven die het meest bestand zijn tegen een langdurige inkomstenschok zijn doorgaans ondernemingen met lage schulden en een historisch hoog rendement op het eigen vermogen. Dit laatste is vaak een teken van goed management en/of hoge toetreding barrières waardoor de onderneming een stevig marktaandeel kan vasthouden. Bedrijven met lage schulden en een dividend(groei) historie, waaruit het commitment aan het dividendbeleid blijkt, zullen vaker vasthouden aan hun pay-out ratio. Het zijn juist deze ingrediënten die het fundament vormen van de dividendstrategie van onze portefeuilles.

Als zodanig gebruiken we de neerwaartse markt om de portefeuille verder te verbeteren, hetzij door bestaande posities uit te breiden of uiteindelijk een instapmoment te krijgen in nieuwe aandelen waarmee we eerder nog hadden gewacht. We behouden onze focus op het lange termijn potentieel van onze investeringen.

Het is voor u als belegger goed om te weten dat de liquiditeit van de portefeuilles voortdurend wordt bewaakt. Uit de laatste analyse van het Risk Comité (maart 2020) blijkt dat alle portefeuilles in de huidige stress scenario’s een goede liquiditeit bieden. Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland op 27 februari 2020 zagen we per saldo een zeer lichte uitstroom (0,5% van het aantal uitstaande aandelen) in het Global Frontier fonds. Het Global Emerging fonds daarentegen zag een instroom van meer dan 6% van het aantal uitstaande aandelen. Het gemiddelde kaspercentage in de portefeuilles bedraagt op dit moment 2,7%.

De komende weken zullen de krantenkoppen ongetwijfeld gevuld blijven met coronanieuws en de negatieve uitwerkingen op de wereldeconomie. Het is goed denkbaar dat in de tweede helft van het jaar het virus onder controle zal zijn. De enorme fiscale stimulerende maatregelen die zijn aangekondigd door de VS, het VK, Europa en China, gecombineerd met dalende centrale banktarieven naar nul of daaronder met een zwakkere USD tot gevolg, zijn normaal gesproken ondersteunende factoren voor investeringen in opkomende markten. We verwachten dat dan de kwaliteitsbedrijven op de beurs kunnen opleven, vooral na de de-rating die we nu meemaken.

Onze teamleden opereren ondertussen vanuit verschillende fysiek gescheiden locaties, zijn goed uitgerust om op afstand te werken en gemakkelijk bereikbaar via telefoon en e-mail.

Bedankt voor het vertrouwen in TCM Investment Funds in deze uitdagende tijd. We hopen dat u alsmede uw familieleden en vrienden veilig en gezond blijven. Bij verdere vragen verzoeken wij u om contact op te nemen met Gerald van der Boon, manager Investor Relations.

TCM Investment Funds
Joure, 24 maart 2020
 

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen