Update over de Vietnamese aandelenmarkt - factsheets april

Gepubliceerd op 13 mei 2024
Update over de Vietnamese aandelenmarkt - factsheets april

In april 2024 onderging de Vietnamese aandelenmarkt een aanzienlijke correctie. De Ho Chi Minh Stock Index en de Vietnam FTSE Index Tracker daalden respectievelijk met 7,39% en 8,83%. Het TCM Vietnam High Dividend Fonds beperkte de terugval tot 6,32%. 

Deze daling was het gevolg van geopolitieke spanningen, aanhoudend hoge rentetarieven en druk op de wisselkoers tussen de Amerikaanse dollar (USD) en de Vietnamese dong (VND). De export, een cruciale factor voor de economische groei van Vietnam, groeide in april met 10,6% op jaarbasis, wat onder de verwachte 13% lag.

Ondanks deze tegenslag heeft het fonds over het gehele jaar 2024 nog steeds een positief rendement van 7,04%, wat aanzienlijk beter is dan de indextracker en de benchmark die sinds begin van het jaar respectievelijk met 0,56% en 1,01% zijn gedaald. Binnen de portefeuille presteerde FPT, onze grootste positie, tegen de markttrend in met een stijging van 4,4% (gemeten in euro), wat bijdroeg aan de relatieve outperformance. FPT is het grootste technologiebedrijf in Vietnam, actief in IT, telecom en onderwijs. De eerste kwartaalresultaten bevestigden sterke groei met een omzetstijging van 21% en een winststijging van 20%. De aankondiging van een samenwerking met het Amerikaanse Nvidia om een "AI-fabriek" te bouwen, speelde een significante rol in de koersstijging.

De algemene winstgroei binnen de Vietnamese aandelenmarkt is robuust. HSC, een van de grootste effectenhuizen in Vietnam, meldde in haar laatste marktoverzicht dat de winst per aandeel van de door hen gevolgde Vietnamese bedrijven dit boekjaar naar verwachting met 18,8% zal groeien en volgend jaar met 17,2%. Met een koers-winstverhouding van slechts 10,6x voor 2024 en 9x voor 2025, lijken de waarderingen uitzonderlijk laag, zowel in historisch perspectief als vergeleken met andere landen in de regio.

Op macro-economisch vlak waren er positieve signalen. De industriële productie steeg in de eerste vier maanden van het jaar met 6% ten opzichte van vorig jaar. De inkoopmanagersindex klom weer boven de 50, wat samen met een groeiende werkgelegenheidsindex duidt op een waarschijnlijke voortzetting van de opwaartse industriële trend.
In april bereikten de totale detailhandelsverkopen van goederen en diensten een geschatte waarde van ongeveer 22,3 miljard USD, een toename van 9,04% op jaarbasis en 1,98% ten opzichte van de vorige maand. Dit werd mede ondersteund door een stijging in de werkgelegenheid, een bemoedigend teken voor een aanhoudende opleving van de consumptie.

De overheid investeerde in april 2024  1,88 miljard USD, een stijging van 9,76% op jaarbasis en 16,04% ten opzichte van de voorgaande maand. Over de eerste vier maanden van het jaar is de totale waarde van publieke investeringen gestegen tot ongeveer 6,1 miljard USD, wat neerkomt op een jaarlijkse toename van 8,3%.
De consumentenprijsindex steeg in februari met 4,4% op jaarbasis, de sterkste toename sinds januari 2023. De prijzen van graan, voedsel en brandstof zullen naar verwachting de inflatie verder opdrijven, aangezien de vergelijkingsbasis voor deze producten relatief laag is. Voor het tweede kwartaal wordt een verdere stijging van de CPI tussen 4% en 4,5% op jaarbasis voorspeld. 

Meer nieuws over Vietnam, Afrika en het Global Frontier fonds vindt u in de nieuwste factsheets van de aandelenfondsen:

TCM Vietnam High Dividend Equity

TCM Africa High Dividend Equity

TCM Global Frontier High Dividend Equity

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen