Update november - Factsheets ultimo november

Gepubliceerd op 11 december 2023
Update november - Factsheets ultimo november

In november realiseerde het TCM Vietnam fonds een rendement van 5,98%. Het fonds presteerde hiermee beter dan de VN-index, de index van de Vietnamese beurs, die in dezelfde periode met 4,9% steeg, gemeten in euro. Vanaf het begin van dit jaar bedraagt het fondsrendement 15,78% ten opzichte van 5,73% voor de index.

Opvallend is de prestatie van aandelen in sectoren zoals infrastructuur, stedenbouw en de ontwikkeling van industrieterreinen, die sinds het begin van het jaar aanzienlijk in waarde zijn gestegen. Het fonds heeft bijvoorbeeld geïnvesteerd in ondernemingen als Tu Liem Urban Development (met een stijging van 75%), Tin Nghia Industrial Park (+44%), Hoa An (+42%) en Becamex Infrastructure Development (+33%).

Een deel van deze outperformance kan worden toegeschreven aan het substantiële stimuleringspakket van 16 miljard dollar (4,1% van het BBP) dat de Vietnamese overheid vorig jaar introduceerde. Ongeveer 5 miljard USD van dit pakket is toegewezen aan infrastructuurprojecten, wat naar verwachting de grootste impact op de economie zal hebben. Een aanzienlijk deel van deze investering is bestemd voor de aanleg van de Noord-Zuid snelweg. Dit project zal niet alleen de vastgoedprijzen in de betrokken regio's ondersteunen, maar ook de ontwikkeling van nieuwe satellietsteden en industriële centra buiten de grote steden zoals Ho Chi Minh City en Hanoi stimuleren. Het zal ook bijdragen aan lagere transportkosten in Vietnam, die momenteel tot de hoogste ter wereld behoren.

Naast deze overheidsinvesteringen in infrastructuur blijven buitenlandse bedrijven interesse tonen in Vietnam, met plannen om te investeren of bestaande activiteiten uit te breiden. Deze maand kondigde Apple bijvoorbeeld aan een deel van de research en ontwikkeling voor de iPad van China naar Vietnam te verplaatsen. Op 2 november 2023 maakte de Nederlandse premier Mark Rutte bekend dat Nederlandse chipbedrijven, waaronder BESI met een investering van 5 miljoen dollar, gaan investeren in Vietnam. Uit de Verenigde Staten kwam het nieuws dat Nvidia Corp van plan is een chipfabriek op te zetten in Vietnam, na een eerdere investering van 250 miljoen dollar.

In december zal de Chinese president Xi Jinping voor het eerst in zes jaar Vietnam bezoeken. Dit bezoek valt samen met de toenemende concurrentie tussen Beijing en Washington om invloed in dit strategisch belangrijke Zuidoost-Aziatische land. Verwacht wordt dat Xi Jinping met miljardenprojecten zal komen, waaronder een nieuwe spoorlijn en projecten voor zeldzame aardmetalen.

Deze stroom aan investeringen en ontwikkelingen wijst op een positieve toekomst voor de Vietnamese economie. Met de aanhoudende interesse van zowel binnenlandse als internationale investeerders lijkt Vietnam goed gepositioneerd om de komende jaren aanzienlijke economische groei te realiseren. Dit zal het land niet alleen op korte termijn ten goede komen, maar ook een solide basis leggen voor duurzame ontwikkeling op lange termijn.

Meer nieuws over Vietnam, Afrika en het Global Frontier fonds vindt u in de nieuwste factsheets van de aandelenfondsen:

TCM Vietnam High Dividend Equity

TCM Africa High Dividend Equity

TCM Global Frontier High Dividend Equity

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen