Update - factsheets mei

Gepubliceerd op 12 juni 2024
Update - factsheets mei

​In mei steeg de brede Frontier Markets index met 2,3%, waarbij vooral het TCM Vietnam fonds (+7,5%) en TCM Afrika fonds (+3,6%) een mooie performance lieten zien. De stijging was het grootst op de beurzen in Egypte (+10,8%), Kenia (+10,7%) en Vietnam (+5,5%). De grootste dalers waren de markten Nigeria (-6,3%) en Sri Lanka (-4,6%).

In Nigeria was het rendement gemeten in euro negatief (-6,3%) als gevolg van een daling van de naira. Gemeten in lokale valuta noteerde de Nigerian All Share Index 1,3% hoger. De centrale bank van Nigeria heeft namelijk voor de derde keer dit jaar een aanzienlijke renteverhoging doorgevoerd, als reactie op de aanhoudende stijging van de inflatie die een 28-jarig hoogtepunt bereikte. De gouverneur van de centrale bank, Olayemi Cardoso, verklaarde dat de beleidscommissie ervoor koos de rente met 150 basispunten te verhogen naar 26,25%, omwille van prijsstabiliteit. Dit volgt op eerdere verhogingen van 200 basispunten in maart en 400 basispunten in februari. De inflatie bereikte in april 33,69% op jaarbasis, mede door het afschaffen van subsidies op benzine en elektriciteit en devaluaties van de naira sinds president Bola Tinubu aantrad. Cardoso heeft toegezegd de inflatie te beteugelen, de naira te ondersteunen en af te wijken van de onorthodoxe beleidsmaatregelen van zijn voorganger.

In Sri Lanka kwam het sentiment onder druk te staan na geruchten over de verkiezingen. Het land gaat tussen 17 september en 16 oktober de langverwachte presidentsverkiezingen houden. Hoewel de grondwet stelt dat de verkiezingen binnen een specifieke periode moeten plaatsvinden, zijn verkiezingen in het verleden vaak uitgesteld. President Ranil Wickremesinghe heeft in 2023 de lokale verkiezingen uitgesteld vanwege financiële redenen, wat tot controverse leidde. Er zijn zorgen dat de presidentsverkiezingen ook uitgesteld kunnen worden, vooral gezien de uitspraken van Basil Rajapaksa over het houden van parlementsverkiezingen voorafgaand aan de presidentsverkiezingen. De Nationale Volkspartij (NPP) lijkt favoriet te zijn, wat een grote verandering zou betekenen in de politieke dynamiek van Sri Lanka, die traditioneel werd gedomineerd door de Verenigde Nationale Partij (UNP) en de Sri Lankaanse Vrijheidspartij (SLFP). De NPP heeft een sterke anti-corruptie agenda en pleit voor integriteit en ethisch bestuur.

Op de Egyptische beurs was in mei het sentiment positief. Zo zijn o.a. de buitenlandse valutareserves van Egypte gestegen tot een recordhoogte na een belangrijke deal met de Verenigde Arabische Emiraten, die wordt gezien als de grootste binnenlandse investering ooit voor het Noord-Afrikaanse land. De reserves stegen eind mei naar $46,1 miljard, vergeleken met $41,1 miljard een maand eerder. Deze toename kwam nadat Egypte op 15 mei een tweede tranche van $14 miljard had ontvangen als onderdeel van een akkoord voor een grote financiering ter waarde van in totaal $35 miljard, inclusief ontwikkelingsrechten voor het kustgebied Ras El-Hekma. Deze investering maakte een valutadevaluatie mogelijk, waardoor meer financiering van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en anderen werd vrijgemaakt, waardoor de totale hulp aan Egypte op $57 miljard komt. Het IMF verwacht dat de netto internationale reserves van Egypte tegen eind juni zullen stijgen tot ongeveer $49,2 miljard.

Tenslotte waren in mei ook Vietnamese aandelen in trek onder beleggers. De onzekerheden in het politieke landschap zijn afgenomen nu de belangrijkste leiderschapsposities zijn ingenomen. Echter, de afwezigheid van buitenlandse beleggers en zorgen over hogere rentes kunnen op korte termijn voor verhoogde volatiliteit zorgen. Bepaalde aandelen die eerder tegen een premie werden verhandeld onder buitenlandse beleggers, zijn nu beschikbaar tegen gunstige marktprijzen. Daarnaast kwamen er positieve reacties op het nieuws dat de VS overweegt om Vietnam de status van markteconomie te geven. Het opheffen van handelsrestricties zal meer handel mogelijk maken tussen beide landen.

Meer nieuws over Vietnam, Afrika en het Global Frontier fonds vindt u in de nieuwste factsheets van de aandelenfondsen:

TCM Vietnam High Dividend Equity

TCM Africa High Dividend Equity

TCM Global Frontier High Dividend Equity

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen