Sterke groei fintech in opkomend Kazachstan

Gepubliceerd op 16 maart 2021
Sterke groei fintech in opkomend Kazachstan

Kazachstan is de op een na grootste republiek van de voormalige Sovjet-Unie, na Rusland, en het negende grootste land ter wereld qua grondgebied met een overvloed aan olie, gas en steenkool. Daarnaast kan het land ook terugvallen op grote voorraden goud, koper, zink en uranium. 

Kazachstan is uniek ten opzichte van andere  grondstofrijke landen, omdat het een heel breed scala aan grondstoffen heeft. Maar liefst 99 van de 116 elementen uit het periodieke systeem zijn er te vinden.
Door de gunstige ligging is het land ook in opkomst als een belangrijk transport- en logistiekknooppunt in de regio, dat de grote en snelgroeiende markten van China en Zuid-Azië verbindt met die van Rusland en West-Europa via de weg, het spoor en een haven aan de Kaspische Zee. Kazachstan vormt een handelspoort naar een markt van ongeveer 150 miljoen consumenten in landen aan de Kaspische Zee, 50 miljoen in Centraal-Azië en 300 miljoen in West-China. Daarnaast heeft Kazachstan de status van grootste graanproducent in Centraal-Azië en is het de thuishaven van ’s werelds eerste en grootste ruimtevaartbasis.
Met een groeiende middenklasse biedt Kazachstan handels- en investeringsvooruitzichten voor bedrijven en beleggers die op zoek zijn naar nieuwe kansen in deze groeiende, opkomende markt. Zo heeft het TCM Global Frontier High Dividend fonds posities in het Kazachse fintech-bedrijf Kaspi en Halyk Savings Bank. De aandelen stegen dit jaar tot dusver met respectievelijk 8,43% en 24,9% gemeten in euro per 15 maart 2021.

Op 3 maart jl. rapporteerde Kaspi uitstekende resultaten met een nettowinstgroei van 43% in 2020, waarbij deze groei voornamelijk afkomstig was van zijn digitale betalingen en e-commerce. Deze twee segmenten zullen naar verwachting ook de toekomstige groei stimuleren, waarbij het bedrijf streeft naar een groei van 50% van de geconsolideerde nettowinst in 2021, die, indien behaald, zich zou vertalen in een nettowinst van bijna een miljard US dollar. Deze groei weerspiegelt de dominantie en ontwrichting die Kaspi heeft gecreëerd in de Kazachse financiële dienstverlening en fintech-ruimte. De ‘Kaspi Super App’ heeft 9.1 miljoen actieve gebruikers, wat neerkomt op de helft van de Kazachse bevolking. Op basis van de verwachting voor de nettowinst voor 2021 handelt het aandeel nog steeds met een aantrekkelijke koers / winstverhouding van 14x bij een dividendrendement van 4,5%.
De andere holding binnen het fonds, Halyk Savings Bank, rapporteerde 12 maart jl. een winst per aandeel die 19,61% beter was dan verwacht. Halyk ontwikkelt ook een 'super'-app die meerdere diensten biedt, waaronder Halyk Invest sinds november en Halyk Market sinds december. Het bedrijf verwacht een groei van 2,6 naar 4 miljoen actieve gebruikers dit jaar. Het aandeel noteert nu op slechts 5.5x de verwachte winst voor 2021 bij een dividendrendement van 12,5%.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen