Ontwikkelingen tweede kwartaal - factsheets juni

Gepubliceerd op 8 juli 2024
Ontwikkelingen tweede kwartaal - factsheets juni

​In het tweede kwartaal van 2024 steeg de Frontier Market Index met 1,5%. Het sentiment was vooral positief in landen als Pakistan (+17,1%), Marokko (+5,3%) en Sri Lanka (+5,2%). De grootste dalers waren Nigeria (-15,4%), Vietnam (-4,5%) en Kazachstan (-1,4%). De posities in de portefeuille gericht op de Frontier Markets daalden per saldo met -0,7%.

De KSE-100, ofwel de aandelenmarkt van Pakistan bereikte tijdens het 2e kwartaal een recordhoogte van 80.000 punten. Deze opmars wordt toegeschreven aan het onlangs gepresenteerde budget, dat geen extra belastingen op dividenden oplegt en de belasting op vermogenswinst voor indieners onveranderd laat. Sinds juni vorig jaar heeft de KSE100-index een stijging van ongeveer 98% laten zien, grotendeels dankzij een IMF-steunprogramma. De plannen van de minister van Financiën om euro-obligaties tot $1 miljard uit te geven en nieuwe buitenlandse leningen van $4 miljard aan te trekken, evenals verwachte hogere dividenden van staatsbedrijven, speelden een belangrijke rol in het marktrecord. Een renteverlaging van 1,5% door de centrale bank stimuleerde ook de markt. De uitkomst van de lopende gesprekken tussen de regering en het IMF zal de toekomstige richting van de aandelenmarkt bepalen. Pakistan streeft naar een langdurig en groter steunprogramma van ongeveer $8 miljard van het IMF om de economie te stabiliseren.

Marokko heeft in juni een belangrijke klimaat- en energiealliantie gevormd met Duitsland, gericht op de uitbreiding van hernieuwbare energie en waterstofproductie. Dit partnerschap is van groot belang voor Duitsland, dat streeft naar klimaatneutraliteit tegen 2045 en voor een groot deel afhankelijk zal zijn van geïmporteerde waterstof. Marokko biedt ideale omstandigheden voor groene waterstofproductie, wat het land aantrekkelijk maakt voor investeringen.

Het rendement van de Nigeriaanse aandelen stond onder druk door een forse daling van de Naira dit kwartaal (-13,5%). De centrale bank van Nigeria heeft voor de derde keer dit jaar de rente aanzienlijk verhoogd in reactie op de aanhoudende inflatie, die een 28-jarig hoogtepunt bereikte. Gouverneur Olayemi Cardoso kondigde een renteverhoging van 150 basispunten aan, waarmee het tarief op 26,25% komt, ter bevordering van prijsstabiliteit. Eerdere verhogingen waren 200 basispunten in maart en 400 basispunten in februari. De inflatie bereikte in april 33,69% op jaarbasis, veroorzaakt door het afschaffen van subsidies op benzine en elektriciteit en devaluaties van de naira onder president Bola Tinubu.

In het tweede kwartaal was er een positief sentiment op de Egyptische beurs vanwege een aanzienlijke toename van de buitenlandse valutareserves van Egypte. Deze stegen tot een recordhoogte van $46,1 miljard. Deze toename volgde op een belangrijke deal met de Verenigde Arabische Emiraten, waarbij Egypte een tweede tranche van $14 miljard ontving als onderdeel van een financieringsovereenkomst ter waarde van $35 miljard. Deze investering maakte een valutadevaluatie mogelijk, waardoor meer financiering van het IMF en de Europese Unie en anderen werd vrijgemaakt, waarmee de totale hulp aan Egypte op $57 miljard komt.

In Vietnam stond het sentiment licht onder druk de laatste maanden. Buitenlandse beleggers verkochten meer aandelen dan ze kochten. Het nieuws over de ter dood veroordeling van de voorzitter van Van Thinh Phat en recente veranderingen in de top van de regering hadden een negatieve invloed op het sentiment. Dit werd versterkt door geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Retailbeleggers, die bijna 90% van het handelsvolume uitmaken, reageerden sterk op deze berichten.
Toch herstelden aandelen zich tijdens de laatste twee maanden. Dit werd o.a. ondersteund door positieve ontwikkelingen in de valutamarkt: de opwaartse trend van de USD/VND-wisselkoers begon af te zwakken. Daarnaast gaf de Vietnamese beurswaakhond regelmatig updates over het KRX-systeem, wat de verwachting versterkte dat dit nieuwe systeem tegen het einde van het jaar live zou gaan.

Tenslotte zag Vietnam een sterke BBP-groei van 6,9% in het tweede kwartaal van 2024, een significante versnelling ten opzichte van de 5,7% in het vorige kwartaal, wat wijst op een aanhoudende economische dynamiek. De productie- en dienstensectoren waren de groeimotoren, die respectievelijk 37,0% en 43,3% van het BBP bijdroegen. Vooruitkijkend is er een gunstig vooruitzicht voor de Vietnamese economie en aandelenmarkt met het oog op de macro-economische indicatoren en groeiende bedrijfswinsten. De tegenwind van buitenlandse verkopen en de verwachte hogere depositorentes wordt als tijdelijk beschouwd en dergelijke uitdagingen kunnen worden gezien als kansen.

Meer nieuws over Vietnam, Afrika en het Global Frontier fonds vindt u in de nieuwste factsheets van de aandelenfondsen:

TCM Vietnam High Dividend Equity

TCM Africa High Dividend Equity

TCM Global Frontier High Dividend Equity

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen