Ontwikkelingen september - Factsheets ultimo september

Gepubliceerd op 11 oktober 2023
Ontwikkelingen september - Factsheets ultimo september

In september daalde de brede Frontier Markets index met -1,4%. De koersontwikkeling van de TCM Frontier fondsen liet een mooie outperformance zien t.o.v. de verschillende indices. De stijging was het grootst op de beurzen in Egypte (12,5%), Pakistan (12,1%) en Kazachstan (+4,3%). De grootste dalers waren de markten Vietnam (-8,44%) en Kenia (-3,1%).

Egypte heeft aangekondigd al in december 2023 vervroegde presidentsverkiezingen te houden nu het land economische tegenwind heeft als gevolg van hoge inflatie. Burgers morgen op 10 december naar de stembus, waar eerst werd gedacht dat de verkiezingen pas in 2024 zouden plaatsvinden. President El-Sisi, die in 2014 benoemd werd, heeft nog niet gezegd of hij opnieuw wil meedoen, maar de kans op deelname is groot. Egypte heeft vorig jaar 3 miljard dollar geleend van het IMF om de economie te ondersteunen. Maar het IMF wil dat Egypte bepaalde acties onderneemt. Dit laatste zou goed de reden kunnen zijn van de vervroegde verkiezingen. El-Sisi wil waarschijnlijk de verkiezingen graag achter de rug hebben voordat hij pijnlijke economische beslissingen neemt, zoals bijvoorbeeld het devalueren van de munt.

De Pakistaanse roepie werd in september met 5,8% sterker ten opzichte van de dollar nadat de Pakistaanse autoriteiten de valutasmokkel hadden aangepakt. Ook de aankondiging van verkiezingen in 2024 zorgde voor een positieve stemming op de beurs.

In september stond het sentiment in Vietnam onder druk. Beleggers uitten hun zorgen over de dalende waarde van de Vietnamese Dong (VND). Het sentiment verslechterde door de vrees voor een beleidswijziging na de terugtrekking van geplande uitgifte van staatsobligaties door de Staatsbank van Vietnam. De verkoopdruk op de beurzen nam toe aan het einde van de maand toen beleggers hun speculatieve posities terugdraaiden, ter voorbereiding op hun kwartaalrapportage aan de toezichthouder. Economisch zag het er wel goed uit: de bbp-groei van Vietnam in het derde kwartaal bedroeg 5,3%. De dienstensector was de belangrijkste motor en kende een groei op jaarbasis van 6,2%. De groei werd daarnaast grotendeels toegeschreven aan de terugkeer van internationale toeristen na een versoepeling van het visumbeleid.

De vooruitzichten zien er goed uit voor de Vietnamese aandelenmarkt, ondersteund door indicatoren zoals stijgende exportorders en overheidsuitgaven, die naar verwachting het economisch herstel in de komende kwartalen gaan stimuleren. Bovendien zal de ontwikkeling van dalende rentetarieven geldstromen naar de aandelenmarkt blijven aantrekken. De soms scherpe schommelingen op de aandelenmarkten zorgen voor uitdagingen op de korte termijn, maar creëren ook kansen voor instappers.

Meer nieuws over Vietnam, Afrika en het Global Frontier fonds vindt u in de nieuwste factsheets van de aandelenfondsen:

TCM Vietnam High Dividend Equity

TCM Africa High Dividend Equity

TCM Global Frontier High Dividend Equity

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen