Ontwikkelingen oktober

Gepubliceerd op 14 november 2022
Ontwikkelingen oktober

​In oktober daalde de Frontier Markets index met 5,2% waarbij de koersontwikkeling van de TCM Frontier fondsen gemiddeld genomen iets beter was dan de indices. Wereldwijd was het sentiment in mineur als gevolg van oplopende rentes en vrees voor een economische recessie. De daling was het grootst op de beurzen in Vietnam (-19,9%), Nigeria (-12,4%) en Egypte (-4,2%). De positieve beurzen waren te vinden in Kazachstan (+4,7%) en Pakistan (+2,8%).

In oktober werd in Vietnam de neerwaartse trend van september voortgezet. Het sentiment kwam wederom fors onder druk te staan als gevolg van het samenvallen van een aantal ontwikkelingen. Zo werd voor de tweede maand op rij de beleidsrente met één procent verhoogd om de inflatie en daling van de binnenlandse valuta te beteugelen. Ook de Amerikaanse rentestap in oktober van de Fed had wederom een forse impact. Het beleid van de Fed heeft wereldwijd tot een golf van kapitaalonttrekking geleid en Vietnam is daarop geen uitzondering. Statistieken tonen aan dat buitenlandse investeerders in oktober netto voor bijna 1,6 biljoen VND (63 miljoen euro) verkochten.  Daarnaast was er een vertrouwenscrisis als gevolg van onregelmatigheden op de vastgoedmarkt. De voorzitter van een van de grootste vastgoedbedrijven werd gearresteerd en de sporen leidden naar een van de grootste lokale banken. Sindsdien is de onrust verspreid naar andere vastgoedondernemingen en de banksector in het algemeen. De verkoopdruk als gevolg van bovenstaande ontwikkelingen zorgde voor een ‘sneeuwbaleffect’ ofwel margin-calls onder voornamelijk particuliere beleggers, waardoor veelal in paniek en onvrijwillig werd verkocht. Het oversold level van de markt is hierdoor naar een extreem niveau gedaald, dat historisch gezien vaak voorkomt rond bodemniveaus van de aandelenmarkten.

In Egypte werd zoals verwacht mede op advies van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de valuta gedevalueerd met maar liefst 15% t.o.v. de US dollar, waarmee de totale devaluatie op 35% uitkomt voor dit jaar. Dit was één van de voorwaarden waarmee Egypte akkoord moest gaan na maandenlange onderhandelingen met het IMF voor een lening van $3 miljard. Egypte zal ook $5 miljard ontvangen van internationale geldschieters en nog eens $1 miljard van een nieuw opgericht duurzaamheidsfonds, aldus het IMF.

In Kazachstan sloot de beurs wel hoger in oktober. Het is één van de meest veelbelovende landen in Centraal-Azië, zelfs te midden van toenemende geopolitieke spanningen. In tegenstelling tot sommige van zijn buren is het land erin geslaagd om vreedzame en vriendschappelijke internationale betrekkingen aan te knopen met mondiale machtscentra, zoals China, de VS en de EU. Deze neutraliteit kan de ontwikkeling van de Kazachse economie en kapitaalmarkten verder stimuleren. Zo is de economie van Kazachstan in de periode van januari tot augustus op jaarbasis met 3,1% gegroeid. Het land bouwt bijvoorbeeld de grootste fabriek ter wereld voor groene waterstof en ontwikkelt een windpark van 45 gigawatt. Tenslotte gaat de Europese Unie samenwerken met Kazachstan om haar klimaatdoelstellingen te halen. Het strategische partnerschap behelst voornamelijk het importeren van groene waterstof en grondstoffen.

Meer nieuws over Vietnam, Afrika en het Global Frontier fonds vindt u in de nieuwste factsheets van de aandelenfondsen:

TCM Vietnam High Dividend Equity

TCM Africa High Dividend Equity

TCM Global Frontier High Dividend Equity
 

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen