Ontwikkelingen oktober - Factsheets ultimo oktober

Gepubliceerd op 9 november 2023
Ontwikkelingen oktober - Factsheets ultimo oktober

Oktober was een maand waarin de beurzen wereldwijd flink onder druk stonden, een direct gevolg van oplopende geopolitieke spanningen. Dit was zichtbaar in de neerwaartse bewegingen van de MSCI World met 2,85%, MSCI Emerging Markets met 3,85% en MSCI Frontier Markets met een correctie van 5,76%. 

Het TCM Global Frontier fonds bleek echter weerbaarder tegen deze tendens en wist de daling te beperken tot slechts 2,13% voor de maand oktober, gemeten in total return in euro. Sinds de start van het jaar bedraagt het rendement voor het fonds +5,91% en laat daarmee een outperformance zien ten opzichte van de Frontier Markets index tracker die met 0,41% is gedaald.

Deze maand viel op dat de beurs van Vietnam, met name de Ho Chi Minh Stock Index, een correctie onderging. Deze daalde met 11,7% als gevolg van het wereldwijde 'risk-off' sentiment en de voortdurende onzekerheid over de financiering van enkele grote vastgoedbedrijven. Veel Vietnamezen beleggen met onderpand, wat leidde tot geforceerde verkopen door margin calls en zo de daling versnelde. Quang Ngai Sugar (QNS), een van onze grootste Vietnamese beleggingen in het fonds, zag een terugval van 11,5% in waarde. Desondanks heeft dit bedrijf sinds het begin van het jaar nog steeds een robuust rendement van 30%.
QNS is een Vietnamese onderneming gespecialiseerd in de productie van suiker en sojaproducten. In het derde kwartaal van 2023 rapporteerde het bedrijf een nettowinst van 506 miljard VND, wat een significante stijging van 60% betekent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De netto-omzet nam toe met 7% naar 2.467 miljard VND, voornamelijk door een toename van 50% in de suikerverkoop, terwijl de sojaverkoop met 10% afnam. De nettowinst was 8% hoger dan de voorlopige schattingen en overtrof de analistenverwachtingen met 11%. Gezien de verwachting dat suikerprijzen hoog zullen blijven en gezien de aantrekkelijke waardering van het aandeel met een koers-winstverhouding van 7,8 en een dividendrendement van 6,5%, blijven we positief gestemd over deze investering.

In tegenstelling tot Vietnam was het beurssentiment in Pakistan juist bijzonder positief. De Karachi Stock Index steeg met 14,35% in de afgelopen maand, waarbij in de portefeuille het aandeel Meezan Bank opviel met een indrukwekkende stijging van 26,5%. Deze Pakistaanse financiële instelling rapporteerde een winstgroei van 103% over de eerste negen maanden van het jaar. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor Meezan Bank, vooral vanwege de lage te betalen rentekosten voor deposito's, een sterke positie in de context van de huidige hoge rentestanden. Met een dubbelcijferig reservepercentage (CET-1/CAR) van respectievelijk 11,7% en 11,4%, staat de bank er kapitaaltechnisch uitstekend voor, wat de weg kan effenen voor mogelijke hogere dividenduitkeringen. Ondanks een stijging van 29% sinds het begin van het jaar, blijft het aandeel van Meezan Bank aantrekkelijk geprijsd met een koers-winstverhouding van slechts 2,6 en een verwacht dividendrendement van 15,7% voor 2024.

Een andere ontwikkeling binnen onze portefeuille betrof Fondul Proprietatea in Roemenië, dat een uitzonderlijk dividend van 80% uitkeerde. Het rendement op Fondul (inclusief dividend) bedraagt tot nu toe dit jaar 33,6%, wat significant bijdraagt aan de prestaties van het TCM Global Frontier fonds.
Fondul Proprietatea is een beursgenoteerde investeringsmaatschappij opgezet door de Roemeense staat en dient als compensatie voor burgers die eigendommen verloren onder het communistische bewind. De maatschappij heeft een gevarieerde portfolio, bestaande uit aandelen van onder meer Roemeense energie-, telecom-, en industriële bedrijven. Recentelijk heeft Fondul een aanzienlijke winst geboekt door de verkoop van aandelen in Hidroelectrica in het kader van diens beursgang, wat een bedrag van ongeveer 2 miljard USD opleverde. Deze opbrengst werd aangewend om het genereuze superdividend uit te keren.

Meer nieuws over Vietnam, Afrika en het Global Frontier fonds vindt u in de nieuwste factsheets van de aandelenfondsen:

TCM Vietnam High Dividend Equity

TCM Africa High Dividend Equity

TCM Global Frontier High Dividend Equity

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen