Ontwikkelingen juni - Factsheets ultimo juni

Gepubliceerd op 12 juli 2023
Ontwikkelingen juni - Factsheets ultimo juni

In juni daalde de brede Frontier Markets index met 0,4%. De koersontwikkeling van de TCM Frontier fondsen bleef gemiddeld genomen iets achter bij de verschillende indices. Positieve resultaten vonden we op de beurzen in Marokko (5,8%), Sri Lanka (+1,8%) en Vietnam (+1,5%). De grootste dalers waren de markten in Nigeria (-35%) en Pakistan (-3,2%).

Juni was een bewogen maand met grote koersuitslagen waarbij de 33% devaluatie van de Nigeriaanse Naira het nieuws domineerde. Hoewel deze beslissing op korte termijn pijnlijk was voor investeerders, betekent het een belangrijke stap naar het weer aantrekkelijk maken van Nigeria als belegging. Nigeria hanteerde een wachtrij-systeem voor buitenlandse investeerders die geld willen repatriëren. Dit heeft buitenlandse interesse in zowel de obligatiemarkt als de aandelenmarkt van het land doen afnemen. Momenteel zijn beleggers nog wat afwachtend en willen ze er zeker van zijn dat de maatregelen niet worden teruggedraaid. Echter die kans lijkt zeer beperkt en naar alle waarschijnlijkheid zal de grootste economie van Afrika weer presenteren als een kansrijke investering voor buitenlandse beleggers.

Na maanden van vertraging en onzekerheid hebben Pakistan en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eindelijk een cruciale steunovereenkomst van $ 3 miljard bereikt. Deze last-minute Stand-By Arrangement (SBA)-overeenkomst, die meer dan de verwachte 1,1 miljard dollar vrijmaakt, komt als geroepen voor Pakistan, dat het economisch moeilijk heeft. De deal met het IMF biedt niet alleen onmiddellijke financiële verlichting, maar biedt Pakistan ook een economisch stappenplan voor de komende negen maanden. Met de zekerheid van het IMF kan Pakistan nu met meer stabiliteit en vertrouwen door deze kritieke periode navigeren. De regering wil focussen op het doorvoeren van structurele hervormingen die de economie op de lange termijn gaan versterken. Als blijk van toewijding aan het IMF-kader voerde Pakistan eind juni extra belastingen in, bezuinigde het op zijn ontwikkelingsbudget en verhoogde het zijn belangrijkste rentetarief tot een nieuw record.

In Sri Lanka wordt ook aan de weg getimmerd richting economische groei. Als onderdeel van de herstructurering van de buitenlandse schulden van het land, heeft het ook zijn binnenlandse schulden moeten herzien. Eind juni werd het plan voor de verbetering van de binnenlandse schuld gepresenteerd. Beleggers reageerden positief toen de door de banken aangehouden obligaties in LKR werden uitgesloten van het herstructureringsplan. Daarnaast zorgt de combinatie van dalende inflatie en toegenomen verwachtingen van renteverlagingen voor optimisme.

In Vietnam werd het sentiment positief beïnvloed door de inspanningen van de regering om de economie te stimuleren via monetair en fiscaal beleid. Zo zijn de huidige juridische obstakels op de vastgoedmarkt en het overheidsuitgavenbeleid aangepakt. Daarnaast zorgden lagere rentetarieven voor kapitaalinstroom op de aandelenmarkt en wordt verwacht dat de economie hiervan gaat profiteren. Tenslotte werd de BTW (voornamelijk op voeding) per 1 juli verlaagd van 10% naar 8% om de koopkracht van consumenten te verbeteren.
 

Meer nieuws over Vietnam, Afrika en het Global Frontier fonds vindt u in de nieuwste factsheets van de aandelenfondsen:

TCM Vietnam High Dividend Equity

TCM Africa High Dividend Equity

TCM Global Frontier High Dividend Equity

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen