Ontwikkelingen juli - Factsheets ultimo juli

Gepubliceerd op 23 augustus 2023
Ontwikkelingen juli - Factsheets ultimo juli

In juli steeg de brede Frontier Markets index met 6,3%. De koersontwikkeling van de TCM Frontier fondsen bleef gemiddeld genomen iets achter bij de verschillende indices. De stijging was het grootst op de beurzen in Pakistan (8,4%), Vietnam (7,9%) en Sri Lanka (+7,2%). De grootste dalers waren de markten van Kenia (-1,9%) en Egypte (-1,6%).

In Egypte stond het sentiment licht onder druk door een heropleving van de inflatie, mede als gevolg van een zwakke valuta. Toch waren er ook positieve ontwikkelingen. Zo heeft Het Saudi Arabia Grant Management Committee (SAGMC) $1,5 miljard geïnvesteerd in projecten in 27 regio's in Egypte.
Deze projecten gaan naar schatting ongeveer 17.000 banen creëren in sectoren zoals industrie, landbouw, gezondheidszorg en handel. De $1,5 miljard die door SAGMC is verstrekt voor projectfinanciering is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkelingssamenwerking van het land, wat de toewijding aan duurzame ontwikkeling en ondersteuning van bedrijven laat zien.

In Pakistan maakte de zittende coalitieregering bekend dat de huidige regering in augustus zal worden ontbonden en vervangen door een tijdelijke interim-regering, waarmee de politieke onzekerheid deels is afgenomen. Gedurende de maand ontving Pakistan in totaal 4 miljard dollar van het IMF en de Verenigde Arabische Emiraten. Dit gaf een positief signaal en werd door de markt geïnterpreteerd dat er een acceptabel plan is om het land na de verkiezingen in het najaar te besturen. Bovendien kondigde Pakistan een alomvattend plan aan met verschillende projecten die bedoeld zijn om de komende jaren directe buitenlandse investeringen uit de Golfstaten aan te trekken op het gebied van landbouw, mijnbouw, energie, IT en defensie.

De Centrale Bank van Sri Lanka heeft in juli voor de tweede opeenvolgende keer de rente verlaagd, vanwege een sneller dan verwachte daling van de inflatie, wat beleidsmakers de ruimte geeft om zich te richten op economisch herstel na de ergste crisis in zeventig jaar. De rente werd met 200 basispunten verlaagd naar 12%. Na deze maatregel stegen de nationale aandelen en dollarobligaties van Sri Lanka. De Centrale Bank gaf aan dat deze verlagingen gaan helpen om de marktrente in lijn te brengen met de inflatie. Eerder, op 1 juni, had de bank het rentetarief al met 250 basispunten verlaagd. Sri Lanka werkt aan economische hervormingen en streeft naar prijsstabiliteit voor de eerste beoordeling van het $3 miljard IMF-lening programma later dit jaar.

Na de opwaartse trend van de vorige maand boekte de Vietnamese Ho Chi Minh Index wederom een mooie winst (7,9%), en doorbrak het psychologische weerstandsniveau van 1.200 punten waarbij de jaarwinst nu uitkomt op 19%. Het sentiment werd onder andere gevoed door het nieuws dat de voorzitter van de Vietnamese beurswaakhond (SSC) ratingbureaus in Hong Kong gaat ontmoeten voor het bespreken van een opwaardering van de Vietnamese aandelenmarkt naar de status van opkomende markt. Een eventuele opwaardering zal naar verwachting leiden tot een hogere kapitaalinstroom in de Vietnamese aandelenmarkt.

Meer nieuws over Vietnam, Afrika en het Global Frontier fonds vindt u in de nieuwste factsheets van de aandelenfondsen:

TCM Vietnam High Dividend Equity

TCM Africa High Dividend Equity

TCM Global Frontier High Dividend Equity

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen