Ontwikkelingen januari

Gepubliceerd op 13 februari 2023
Ontwikkelingen januari

In januari steeg de brede Frontier Markets index met 3%. De koersontwikkeling van de TCM Frontier fondsen bleef gemiddeld iets achter bij de verschillende indices. De stijging was het grootst op de beurzen in Vietnam (+9,6%) en Nigeria (+2,3%). De grootste dalers waren de markten in Pakistan (-16,1%), Egypte (-13,5%) en Marokko (-3,4%).

In Pakistan werd het verlies veroorzaakt door een 15% devaluatie van de roepie. De overheid is uiteindelijk akkoord gegaan met de strenge voorwaarden van het IMF. De devaluatie en verhoging van de rente met nog eens 1% naar 17% behoorden tot de vereisten.
In Egypte daalde ook de valuta met 19% ten opzichte van de euro nadat de centrale bank besloot om meer flexibiliteit in de wisselkoers toe te staan om een deal van $3 miljard met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te sluiten. De devaluatie zal de inflatie waarschijnlijk naar nog grotere hoogten stuwen. Zo werd in januari bekend dat de consumenten prijs index (CPI) met 21,3% was toegenomen in december, grotendeels veroorzaakt door een stijging van de voedselprijzen van 37,2%.

Door de recente devaluatie van de Egyptische munt zullen de autoriteiten waarschijnlijk opnieuw een renteverhoging doorvoeren om zo de inflatie te beteugelen. De verwachting is dat de centrale bank in februari voor de vijfde keer in minder dan een jaar de rente zal verhogen met één procent of meer. De maatregelen zullen uiteindelijk positief uitpakken voor de economie waarbij met name de exportsector en het toerisme profiteren. Bovendien komen buitenlandse investeerders weer terug met deze lage wisselkoers. De beursindex staat al 10% hoger gemeten in lokale valuta en de grootste Egyptische posities binnen het fonds staan op het moment van schrijven in de plus dit jaar (gemeten in euro).

Vietnam ging het jaar goed van start waarbij de Ho Chi Minh Index met 9,6% steeg, de grootste stijging in twee jaar tijd. Na een forse correctie van vorig jaar komen beleggers weer terug. Tekenen van afkoelende inflatie in meerdere delen van de wereld wakkerden het optimisme aan dat de rentetarieven een hoogtepunt hebben bereikt, met mogelijk positieve gevolgen voor de groei.

In januari zijn daarnaast de detailhandelsverkopen met maar liefst 20% gestegen. Dit sterke groeicijfer was met name te danken aan een opleving van het toerisme. Zo verwelkomde het land 871.200 internationale bezoekers in januari. Ook de ontwikkelingen in China stimuleerden het beleggerssentiment. De heropening van de economie, verlichting van de regeldruk op de internetsector en tevens meer beleidsondersteuning voor de vastgoedsector, droegen bij aan een positief sentiment.
In januari namen twee vicepremiers en president Nguyen Xuan Phuc de verantwoordelijkheid op zich voor schendingen en wandaden van enkele regeringsfunctionarissen door hun ontslag in te dienen. De nieuwe vicepremiers zijn benoemd en vicepresident Vo Thi Anh Xuan heeft de functie van waarnemend president overgenomen. Het aftreden van politieke leiders op hoog niveau wordt gezien als de nieuwste actie in de corruptiecampagne van de Communistische Partij van Vietnam. De voortdurende inspanningen van de partij moeten het vertrouwen in de regering verder versterken. Het belangrijkste uitgangspunt is dat de politieke opschudding het buitenlands beleid van Vietnam niet zal veranderen, aangezien het doel nog steeds is om de economie verder te ontwikkelen. De regering verbetert hiermee het kader om meer buitenlandse investeerders te verwelkomen en meer kapitaalinstroom aan te trekken.

Tenslotte is de PMI index in Nigeria over de maand januari gestegen naar 53,5. Het cijfer blijft hiermee op een hoog niveau. Bedrijven zien consumenten meer geld uitgeven en verhogen vervolgens de productie, waarbij ook meer personeel wordt aangenomen. Na een kleine correctie deze maand blijft de trend in de Nigerian All Share Index opwaarts, en noteert nog maar 16% onder de All Time High van 2008. Ondanks dat de Nigeriaanse hoofdindex vorig jaar met 23,6% is toegenomen, behoort de beurs met een koerswinstverhouding van 10,3 nog steeds tot één van de meest aantrekkelijk gewaardeerde markten.

Meer nieuws over Vietnam, Afrika en het Global Frontier fonds vindt u in de nieuwste factsheets van de aandelenfondsen:

TCM Vietnam High Dividend Equity

TCM Africa High Dividend Equity

TCM Global Frontier High Dividend Equity

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen