Ontwikkelingen eerste kwartaal - factsheets maart

Gepubliceerd op 15 april 2024
Ontwikkelingen eerste kwartaal - factsheets maart

In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de Frontier Market Index met 8%. Het sentiment was vooral positief in landen als Kenia (+51,3%), Kazachstan (+25,1%) en Sri Lanka (+17,5%). De grootste dalers waren Egypte (-31,5%) en Nigeria (-11,6%). De posities in de portefeuille gericht op de Frontier Markets namen per saldo toe met 5,2%.

De devaluatie van het  Egyptische pond zorgde voor koersdruk binnen het Afrika en Global Frontier fonds. Met een ingrijpende maatregel heeft de centrale bank van Egypte op 6 maart besloten de rentetarieven met 600 basispunten (6%) te verhogen tot 27,25% en daarnaast het Egyptische pond te devalueren.

Na deze aankondiging werd het Egyptische pond vrij verhandelbaar en werd de waardebepaling overgelaten aan de markt. Binnen enkele uren verloor de EGP meer dan 60% van zijn waarde ten opzichte van de dollar. Kort daarna maakte het IMF bekend dat het $8 miljard dollar zal verstrekken aan Egypte, dat zijn ergste economische crisis in decennia doormaakt. Op de korte termijn heeft de devaluatie van de Egyptische pond een negatieve invloed op de waarde van investeringen. Echter, op de lange termijn zouden de genomen maatregelen gunstig kunnen uitpakken voor het land. De aandelenkoersen lijken ondersteund te worden door een verwachte toename in bedrijfswinsten. Bloomberg voorspelt een toename van ongeveer 49% in bedrijfswinsten voor 2024, wat wijst op een economie die zich krachtig herstelt. Voor buitenlandse aandelenbeleggers zijn de doorgevoerde hervormingen mogelijk een reden voor interesse in de Egyptische aandelen, nadat zij lange tijd vanwege de verwachte devaluatie aan de zijlijn hebben gestaan.

Tegelijkertijd werden in Nigeria ook nieuwe hervormingen aangekondigd. De centrale bank van Nigeria stelde een limiet in op de hoeveelheid buitenlandse valutareserves die banken mogen aanhouden en paste de methodologie aan voor de berekening van wisselkoersen voor exporteurs. Dit zorgde voor een devaluatie van de Nigeriaanse munt, de naira. Voor Nigeria betekenen deze hervormingen, inclusief de afschaffing van brandstofsubsidies door de nieuwe president Bola Tinubu, dat er eindelijk middelen vrijkomen voor essentiële investeringen in de infrastructuur.

Op de Keniaanse beurs werd het verlies (-40%) uit vorig jaar grotendeels goedgemaakt (+51,3%) tijdens het eerste kwartaal. Safaricom, de grootste positie binnen TCM Afrika noteerde einde kwartaal zelfs 62% hoger. De sterke stijging van de Nairobi Securities Exchange was o.a. het resultaat van een combinatie van factoren, waaronder een verbeterd economisch klimaat, toenemende buitenlandse interesse van beleggers en sterke prestaties van specifieke sectoren zoals de financiële sector. Daarnaast kreeg de Keniaanse beurs een upgrade van 'restricted' naar 'pass' door FTSE Russell. Dit betekent dat er voorheen bureaucratische vertragingen waren rondom het terughalen van geïnvesteerd kapitaal door institutionele beleggers. Deze vertragingen zijn verholpen, waardoor de Keniaanse beurs aantrekkelijker is geworden voor buitenlandse investeerders.

Ook in Vietnam (+13,1%) was het sentiment positief, waarbij de economie met 5,7% groeide in het eerste kwartaal. De landbouwsector steeg met 3,4%, de industrie met 6,3% en de dienstensector met 6,2%. De groei werd o.a. gestimuleerd door de vraag vanuit China, het herstel van de export naar de VS, toenemende bouwactiviteiten en het terugkeren van toeristen. Het positieve beurssentiment kwam kortstondig onder druk te staan nadat de Vietnamese president Vo Van Thuong werd gedwongen af te treden, ruim  een jaar  na zijn benoeming. De aanleiding hiervoor was  een anticorruptie-campagne die zijn reputatie en die van de Communistische Partij had geschaad. Aan de andere kant reageerden beleggers positief op de mogelijke opwaardering van Vietnam naar de status van Emerging Market door FTSE Russel. Volgens de Wereldbank kan deze upgrade de komende jaren voor een instroom zorgen van 25 miljard dollar op de Vietnamese beurzen.

Meer nieuws over Vietnam, Afrika en het Global Frontier fonds vindt u in de nieuwste factsheets van de aandelenfondsen:

TCM Vietnam High Dividend Equity

TCM Africa High Dividend Equity

TCM Global Frontier High Dividend Equity

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen