Ontwikkelingen augustus - Factsheets ultimo augustus

Gepubliceerd op 8 september 2023
Ontwikkelingen augustus - Factsheets ultimo augustus

De spectaculaire opkomst van VinFast en positieve economische ontwikkelingen in Vietnam
VinFast, een Vietnamese fabrikant van elektrische voertuigen, heeft Wall Street veroverd met zijn spectaculaire beursgang. Sinds zijn debuut eerder deze maand via een SPAC IPO is het aandeel VinFast met een verbazingwekkende 830% gestegen, waardoor de waardering van het bedrijf bijna 200 miljard US dollar bedraagt. Op zijn hoogtepunt claimde VinFast kortstondig de titel van de op twee na meest waardevolle autofabrikant ter wereld, en overtrof zelfs industriegiganten zoals Ford en General Motors samen.

De koersstijging wordt echter niet gedreven door de hoeveelheid auto’s die worden verkocht. Laat staan door de uitstekende recensies. Het zit hem meer in de unieke dynamiek van vraag en aanbod. De oprichter van VinFast, Pham Nhat Vuong, houdt een strakke controle over het bedrijf en bezit maar liefst 99% van de aandelen. Slechts 1% van de aandelen van VinFast is beschikbaar voor het publiek, wat neerkomt op slechts 7,2 miljoen verhandelbare aandelen. Deze schaarste aan beschikbare aandelen heeft een disbalans tussen vraag en aanbod gecreëerd, wat de opmerkelijke rally heeft aangedreven.

Aandelen waarvan slechts een beperkt aantal verhandelbaar zijn, zoals VinFast, zijn zeer vatbaar voor volatiliteit, wat leidt tot dramatische prijsschommelingen. Een kleine verschuiving in koop- of verkoopdruk kan de voorraad doen stijgen of kelderen. Onlangs onderging VinFast een daling van 26% en deze volatiliteit kan aanhouden naarmate er meer aandelen op de markt komen door lock-up overeenkomsten en mogelijke aandelenuitgiftes door het bedrijf zelf.

TCM Vietnam belegt dan ook niet in deze start-up, het aandeel voldoet niet verschillende strenge selectiecriteria die we stellen ten aanzien van bijvoorbeeld waardering en dividend. In de afgelopen maand wist het fonds (+1,25%) opnieuw de index tracker (+0,66%) te verslaan. Daarmee komt het totale rendement sinds de start van het jaar op +24,59% ten opzichte van 17,61% voor de FTSE Vietnam tracker. Het fonds profiteerde in augustus van de rally in FTP, de grootste positie binnen het fonds met een weging van 6,2%. Het IT-bedrijf rapporteerde sterke cijfers over H123. De omzet groeide 21,9% op jaarbasis en de winst met 20,6% op jaarbasis. Voor de tweede helft van het jaar wordt een nog sterkere groei verwacht. Vooral vanuit Japan neemt de vraag naar diensten van FPT toe.

Over de economie van Vietnam zijn we optimistisch, want we zien de export verbeteren, een aanhoudende stroom van buitenlandse directe investeringen (FDI) en beheersbare inflatie. Daarnaast profiteert de economie van investeringen in de infrastructuur. Een voorbeeld hiervan is de bouw van metrolijnen in Ho Chi Minh City. Op 29 augustus jl. is de eerste lijn in proefbedrijf genomen. De lijn loopt over een afstand van 19,7 km tussen Ben Thanh Station in District 1 en Suoi Tien Depot in Thu Duc stad. Het heeft 14 stations, waarvan elf verhoogd en drie ondergronds. Op verhoogde delen kan een maximale snelheid van 110 km/u worden bereikt en op ondergrondse secties is dit 80 km/u. Dit is de eerste van acht geplande metrolijnen voor de zuidelijke stad. De totale investering bedraagt 1,82 miljard US dollar.

Meer nieuws over Vietnam, Afrika en het Global Frontier fonds vindt u in de nieuwste factsheets van de aandelenfondsen:

TCM Vietnam High Dividend Equity

TCM Africa High Dividend Equity

TCM Global Frontier High Dividend Equity

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen