Komt de grootste economie van Afrika eindelijk in beweging?

Gepubliceerd op 15 juni 2023
Komt de grootste economie van Afrika eindelijk in beweging?

Binnen het Frontier Markets universum waren in de afgelopen maand de ogen gericht op Nigeria alwaar de inauguratie van President Bola Ahmed Tinubu als de 16e president van Nigeria plaatsvond. De nieuwe president beloofde in zijn speech economische hervormingen met als doel een economische groei van minimaal 6% per jaar. De beurzen reageerden positief en de Nigeria All Share Index schoot met 5% omhoog. Daarmee staat de index op moment van schrijven op een winst van ruim 12% (in euro) sinds de start van dit jaar. 

Om zijn woorden kracht bij te zetten, kondigde Tinubu aan de brandstofsubsidies per direct af te willen schaffen. Dit levert direct een besparing op van $12,9 miljard dollar op de begroting, wat ongeveer twee derde is van de verwachte inkomsten uit olie- en gasproductie. Het vrijgekomen geld kan nu worden geïnvesteerd in infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg, aldus Tinubu.
De nieuwe president erft een moeizaam draaiende economie van zijn voorganger, Muhammadu Buhari. Het land met 222 miljoen inwoners kampt met een torenhoge schuld, een tekort aan buitenlandse reserves, brandstof en een hoge inflatie en zwakke munt.

Hoewel Nigeria rijk is aan olie en de grootste producent van Afrika is, heeft het een beperkte raffinagecapaciteit. Jarenlang heeft het ruwe olie geruild tegen geraffineerde olie uit het buitenland, wat vervolgens op de binnenlandse markt gesubsidieerd werd. Dit heeft geleid tot aanzienlijke verliezen in inkomsten en deviezenreserves en heeft bijgedragen aan de toenemende schuldenlast. Het afschaffen van de subsidies zal op de lange termijn goed zijn voor de economie, maar op korte termijn worden de burgers hard getroffen doordat de brandstofprijzen plotseling zijn verdrievoudigd. Dit leidt tot hogere transportkosten, stijgende voedselprijzen en hogere elektriciteitskosten voor degenen die generatoren gebruiken.
Een ander probleem in Nigeria is de kunstmatig hoog gehouden wisselkoers ten opzichte van de dollar. Op de zwarte markt kunnen mensen hun geld omwisselen naar dollars tegen een Naira-koers die 60% zwakker is dan de officiële marktkoers. Dit verschil belemmert de instroom van kapitaal en buitenlandse investeringen. Directe buitenlandse investeringen in het West-Afrikaanse land zijn in zes jaar tijd met 52% gedaald tot $698 miljoen dollar in 2021. Tinubu heeft verklaard dat hij een einde wil maken aan de twee verschillende wisselkoersen.

Als de munt wordt gedevalueerd zal de waarde van Nigeriaanse beleggingen dalen vanwege de lagere Naira koers. Tegelijkertijd is de verwachte reactie op de beurs dat aandelen een rally zullen inzetten, omdat het buitenlandse beleggers de ruimte geeft om weer vrij in Nigeriaanse aandelen te handelen. We zagen dit effect eerder in Egypte optreden, waar de munt ook moest worden gedevalueerd. Vanwege de huidige situatie zijn Nigeriaanse aandelen extreem laag gewaardeerd. De meeste banken noteren op een koers-winstverhouding (k/w) van 3x, waarbij een dividend wordt uitgekeerd van 10% tot 15%.

Binnen de portefeuille hebben we bijvoorbeeld een positie in Access Holding Bank. In de afgelopen tien jaar is de omzet en winst van deze bank vervijfvoudigd en heeft het zijn activiteiten internationaal sterk uitgebreid, waardoor het resultaat niet alleen afhankelijk is van de Nigeriaanse economie. De bank is nu actief in 17 landen, waaronder China en India. Het aandeel noteert een k/w van 2,3 met een dividendrendement van 11,6%. Onlangs hebben we dividendinkomsten uit Nigeria herbelegd in Lafarge Cement. Deze cementproducent noteert op een k/w van 6,4 met een dividend van 10%. Het bedrijf is actief in Nigeria en Zuid-Afrika en kan mogelijk profiteren van toenemende investeringen in de infrastructuur onder de nieuwe president Tinubu.
 

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen