Hervormingen in Afrika: een jaar van verandering en uitdaging

Gepubliceerd op 1 februari 2024
Hervormingen in Afrika: een jaar van verandering en uitdaging

Het nieuwe jaar is voor het Afrika fonds turbulent van start gegaan. Met name in de eerste maand zagen we de waarde van het TCM Afrika fonds aanzienlijk stijgen, met een toename van 15,9% tot en met 29 januari. Deze groei werd voornamelijk aangedreven door investeringen in Egypte en Nigeria, waar het fonds momenteel zijn grootste belangen heeft, met respectievelijk 40% en 33%. 

Echter, op de laatste dag van januari maakte de intrinsieke waarde een plotselinge daling door van 10%, waardoor een aanzienlijk deel van de eerder behaalde winsten teniet werd gedaan. Deze volatiliteit is te wijten aan de ingrijpende hervormingen die momenteel plaatsvinden in Nigeria en Egypte.
 
In Egypte zijn gesprekken gaande met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een steunpakket dat, in samenwerking met andere partners, kan oplopen tot maar liefst 10 miljard USD. Een van de mogelijke voorwaarden voor dit pakket is de devaluatie van het Egyptische pond (EGP). Hoewel de officiële wisselkoers op 31 EGP voor een dollar staat, ligt deze op de zwarte markt al boven de 60 EGP. Dit heeft ertoe geleid dat lokale investeerders massaal aandelen kopen als bescherming tegen inflatie en valutaverlies, waardoor de koersen op de Egyptische beurs stegen. Echter, nu een overeenkomst met het IMF en daarmee een mogelijke devaluatie dichterbij komen, is het sentiment gekeerd en daalde de lokale beursindex (EGX30) met bijna 7%. Dit had een direct negatief effect op de NAV van het fonds.
 
Tegelijkertijd werden in Nigeria ook nieuwe hervormingen aangekondigd. De centrale bank van Nigeria stelde een limiet in op de hoeveelheid buitenlandse valutareserves die banken mogen aanhouden en paste de methodologie aan voor de berekening van wisselkoersen voor exporteurs. Op de laatste dag van de maand leidde dit tot een devaluatie van de Nigeriaanse munt, de naira, met ongeveer 16%. Voor Nigeria betekenen deze hervormingen, inclusief de afschaffing van brandstofsubsidies door de nieuwe president Bola Tinubu, dat er eindelijk middelen vrijkomen voor essentiële investeringen in de infrastructuur. Hoewel de economische turbulentie uitdagingen met zich meebrengt, biedt het ook kansen. Crises dienen vaak als katalysator voor belangrijke hervormingen door de tekortkomingen van het bestaande systeem bloot te leggen, waardoor overheden en beleidsmakers worden aangezet tot het doorvoeren van noodzakelijke veranderingen.
 
Deze hervormingen zijn van cruciaal belang voor het opbouwen van een sterkere en veerkrachtigere economische structuur in Afrika. Ze vormen de basis voor duurzame groei in de toekomst en benadrukken het belang van aanpassingsvermogen en veerkracht in tijden van verandering. Het is een herinnering dat, ondanks de onvermijdelijke uitdagingen, de weg naar vooruitgang en ontwikkeling vaak geplaveid is met moeilijke beslissingen en ingrijpende hervormingen.  

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen