Helikoptergeld

Gepubliceerd op 3 maart 2020
Helikoptergeld

De economie van Hong Kong stond al onder druk vanwege maanden van anti-overheidsprotesten, aangewakkerd door de inmiddels ingetrokken uitleveringswet. Daar komen nu de economische effecten van het coronavirus bij. Nadat de economie in 2018 nog met bijna 3% groeide is dit in 2019 omgeslagen in een krimp van 1,2%. Tot nu toe gaan de schattingen voor 2020 wederom uit van een krimp (-0,9%).

Of het zover komt valt nog te bezien want afgelopen woensdag kondigde de overheid maatregelen aan. Zo krijgt elke permanente inwoner van Hong Kong ouder dan 18 jaar HK$ 10.000 (1100 euro) in contanten, bedoeld om de lasten voor de burger te verlichten in deze moeilijke tijd. Particulieren krijgen verder korting op de inkomsten- en onroerendgoedbelasting. De huur van sociale woningen wordt verlaagd, de maandelijkse toelage voor gezinnen met lage inkomens wordt verdubbeld en er worden geen kosten in rekening gebracht voor openbare examens aan universiteiten.
Bedrijven krijgen een lagere winstbelasting en de tarieven voor elektriciteit worden gesubsidieerd. Daarnaast geeft de overheid 100% garantie op leningen die door bedrijven zijn aangegaan om lonen en belastingen te betalen. De toeristische sector zal bovendien worden ondersteund met een pakket van 700 miljoen HK$.
 
Dit volgt op soortgelijke inspanningen in Macau (China) - dat inwoners vouchers voor winkelen biedt - en Singapore, dat de burgers een eenmalig bedrag van $100 tot $300 uitbetaalt.
Het uitdelen van geld is een vorm van monetaire stimulering die zelden is geprobeerd. Economen noemen het “helikoptergeld” en zien het als het meest radicale instrument dat centrale bankiers kunnen inzetten om een zwakke economie te bestrijden. Deze manier van stimulering heeft iets Hollywoodachtigs. Bankbiljetten uit helikopters spreekt mensen natuurlijk meer aan dan andere monetaire beleidsmaatregelen, zoals het opkopen van obligaties door bankiers vanachter hun elektronische schermen.
 
In Japan werd in maart 1999 met iets dergelijks geëxperimenteerd. Toen werden 31 miljoen "winkelbonnen" met een waarde van elk 20.000 yen (165 euro) verdeeld onder Japanse gezinnen met kinderen en ouderen. Dit bood destijds niet veel soelaas.
 
Het coronavirus zorgt voor een aanbodschok, omdat de productie in China deels stil ligt. Het probleem zit hem niet zo zeer in de vraag (behalve bij het toerisme dan). Wat dat betreft lijkt helikoptergeld geen oplossing. De toename van het aantal coronabesmettingen in China neemt inmiddels duidelijk af en op sommige plaatsen gaat men weer aan het werk. Zo heeft Apple deze week 29 van haar 42 winkels in China weer geopend. Dergelijke berichten zijn misschien nog meer welkom dan helikoptergeld, voor de economie althans.

Klik hier om het hele artikel te lezen en/of als pdf bestand te downloaden.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen