Belangrijke Ontwikkelingen in Egypte

Gepubliceerd op 7 maart 2024
Belangrijke Ontwikkelingen in Egypte

Devaluatie Egyptische pond zorgt voor koersdruk in Afrika en Global Frontier

Devaluatie
In een ingrijpende maatregel heeft de centrale bank van Egypte op 6 maart besloten zijn rentetarieven met 600 basispunten (6%) te verhogen tot 27,25% en daarnaast de Egyptische pond te devalueren. Na deze aankondiging werd de Egyptische pond vrij verhandelbaar en werd de waardebepaling overgelaten aan de markt. Binnen enkele uren verloor de EGP meer dan 60% van zijn waarde ten opzichte van de dollar. Op het einde van de dag handelden commerciële banken 50 EGP voor 1 dollar. Een dag eerder was dit nog 31 EGP voor een dollar.

IMF
Later op de dag maakte het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bekend dat het $8 miljard dollar zal verstrekken aan Egypte, dat zijn ergste economische crisis in decennia doormaakt. De crisis is verergerd door de oorlog in het naburige Gazastrook en de oorlog in Oekraïne wat voor hogere voedselprijzen zorgt. Mogelijk komt er ook nog een financieel hulppakket vanuit de EU en de Wereldbank.   
Het Ras El Hekma Project
Vorige week had Egypte al een belangrijke stap gezet door een samenwerking aan te gaan met Emirati investeerders voor een ontwikkelingsproject van $150 miljard in Ras El Hekma, aan de noordkust van het land. Dit project, gericht op het creëren van een nieuw stedelijk, zakelijk en toeristisch centrum, brengt een aanzienlijke hoeveelheid van $35 miljard in twee delen het land binnen. De eerste betaling van $15 miljard volgt snel, met nog eens $20 miljard binnen twee maanden. Deze investering wordt gezien als een cruciale stap voor Egypte om zijn schuld te verlichten en zijn financieringstekort aan te pakken.
Toerisme als Drijfveer voor Groei
Naast de economische impuls door directe investeringen, gaat Egypte zich richten op het toerisme als een belangrijke groeifactor. Met plannen om 8 miljoen extra toeristen aan te trekken naar Ras El Hekma, een gebied met groot potentieel dat tot nu toe nog niet volledig is benut door internationale toeristen, zet Egypte in op een significante uitbreiding van zijn toeristische sector. De overheid moedigt de bouw van hotels aan door middel van financiële incentives, met als doel het aantal beschikbare kamers langs de noordkust te verhogen en zo meer internationale bezoekers te trekken. Egypte heeft recentelijk een recordaantal van 14,9 miljoen toeristen verwelkomd en streeft ernaar dit aantal te verdubbelen naar 30 miljoen tegen het einde van het decennium.
Mogelijke terugkeer van buitenlandse beleggers
Op de korte termijn heeft de devaluatie van de Egyptische pond een negatieve invloed op de waarde van investeringen, aangezien deze in Egyptische ponden noteren. Echter, op de lange termijn zouden de genomen maatregelen voordelig kunnen uitpakken voor het land. De aandelenkoersen lijken ondersteund te worden door een verwachte toename in bedrijfswinsten. Bloomberg voorspelt een toename van ongeveer 49% in bedrijfswinsten voor 2024, wat wijst op een economie die zich krachtig herstelt. De waardering van de MSCI Egypte is historisch gezien aan de lage kant met een koers-winstverhouding van 7x op basis van verwachte winsten voor de komende 12 maanden. Voor buitenlandse aandelenbeleggers kunnen de doorgevoerde hervormingen een reden zijn om hun interesse in de Egyptische beurs te hernieuwen, nadat zij lange tijd vanwege de verwachte devaluatie aan de zijlijn hebben gestaan.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen