Hoog dividend aandelen

Hoog dividend aandelen

TCM Investment Funds beheert drie hoog dividend fondsen (hoog dividend aandelen). Alle drie de fondsen bezitten de unieke combinatie van aandelen met hoog dividend van Frontier Markets landen.

hoog dividend aandelen fonds dividend rendement frequentie dividend uitkering
TCM Global Frontier High Dividend Equity 5-6% per jaar tweemaal per jaar
TCM Vietnam High Dividend Equity 4-5% per jaar éénmaal per jaar
TCM Africa High Dividend Equity 4-5% per jaar éénmaal per jaar

Wij hebben voor deze drie hoog dividend fondsen een kwantitatieve beleggingsstrategie ontwikkeld voor het selecteren van individuele aandelen met hoog dividend die in aanmerking komen voor opname in de portefeuille. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de bedrijven die een (hoog) dividend per aandeel uitkeren, gemiddeld genomen ook een betere toekomstige winstontwikkeling laten zien.

TCM Investment Funds hanteert voor haar hoog dividendaandelen fonds een streng selectieproces als het gaat om de keuze van aandelen met een hoog dividend, waarbij we bedrijven beoordelen op omvang, rendement, sterke balans, (toekomstige) dividendgroei en een maximale pay out ratio.

Hoog dividend fondsen

De hoog dividend aandelenfondsen van TCM Investment Funds beleggen in de zogenaamde Frontier Markets. In dit marktsegment is de strategie van dividendbeleggen nog niet ver doorgedrongen. Deze groep landen staat veelal nog aan het begin van haar economische ontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn Vietnam, Pakistan, Bangladesh, Nigeria en Kenia. Ook een aantal landen in het Midden Oosten rekenen we tot de Frontier Markets: Oman, Koeweit en Saoedi-Arabië. Deze landen zijn in economische zin al verder ontwikkeld maar kennen vaak nog barrières voor toetreding van internationale beleggers. Een aantal van deze Frontier Markets staat op de nominatie om toe te treden tot de beter bekende groep van Emerging Markets. De Frontier Markets vormen dus eigenlijk de kraamkamer voor de volgende generatie Emerging Markets.

Daarnaast lijken juist deze Frontier Markets zich goed te lenen voor de hoog dividend fondsen. Uit eigen onderzoek blijkt dat de strategie van dividendbeleggen de afgelopen jaren bijzonder goed heeft gewerkt. Bovendien wordt een deel van de risico’s opgevangen door het bovengemiddeld hoge dividend rendement in een groot aantal van deze markten. En tel daar de groei van de winst per aandeel nog eens bij op. Zo lijkt dividendbeleggen in aandelen met hoog dividend rendement in deze snelgroeiende markten toch heel goed haalbaar.

Hoog dividend aandelen in een snel groeiende markt

Het bovenstaande lijkt zo op het eerste gezicht te botsen. Immers snelle groeiers, zo is de gedachte, keren geen dividend uit maar herinvesteren de winst. Dit mag dan zo zijn, de vraag resteert of deze investeringen uiteindelijk ook leiden tot een hogere groei van de winst per aandeel.

En dan komt er een interessant fenomeen om de hoek kijken: verrassend genoeg zijn juist de bedrijven die een hoger dividend uitkeren ook de bedrijven die gemiddeld een hogere groei van de winst per aandeel laten zien in de daarop volgende jaren. Het volgende staatje uit een onderzoek van Gwilyn, Seaton, Suddason en Thomas laat goed zien dat er een sterk verband is tussen aan de ene kant de hoogte van dividend uitkeringen (Quartile 4 = 25% dividendaandelen met het hoogste dividend rendement) en aan de andere kant de winstgroei en de daaruit voortvloeiende dividendgroei. Dit onderzoek heeft betrekking op de periode 1973-2004.

Hoog dividend aandelen - dividend staatje

Populaire dividendaandelen

Op basis van deze onderzoeken is de strategie om te beleggen in dividendaandelen in de afgelopen jaren bijzonder populair geworden bij beleggers. Zo populair zelfs dat bijvoorbeeld in de Amerikaanse markt de stabiele dividendaandelen met een forse premie ten opzichte van de S&P 500 worden verhandeld. Wellicht treedt hier de efficiënte marktwerking op en is de snellere winstgroei in de prijzen verdisconteerd. In de Frontier Markets kennen deze dividendaandelen juist nog een discount.

Meer informatie over beleggingsfondsen

Vind hier meer informatie over de beste beleggingsfondsen, trackers beleggen en frontier markets.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen