Zie ginds komt de rebound weer aan

Gepubliceerd op 26 november 2018
Zie ginds komt de rebound weer aan

Dit jaar staan opkomende markten stevig onder druk vanwege handelsoorlogen, valutacrises en een krappere monetaire politiek van centrale banken. Dit heeft ook zijn weerslag gehad op de koers van het TCM Global Frontier High Dividend fonds.

In de heatmap met historische maandrendementen is te zien dat het fonds zeven maanden op rij is gedaald (exclusief dividend). Dat is de langste verliesreeks ooit. In de periode van 30 april tot 15 november 2018 gaf het fonds 8,50% prijs, maar bleef wel beter liggen dan de Frontier Markets index, die meer dan 10% verloor. Ondertussen staat de waardering van Frontier Markets op een koers/winstverhouding (K/W) van 13,4. Een discount van 25% ten opzichte van ontwikkelde markten. TCM Global is nog goedkoper met een K/W van 10.

Een rebound hangt in de lucht. We denken dat spanningen omtrent de handel tussen China en de VS zullen verminderen. De importtarieven op meer dan $500 aan Chinese goederen zijn nabij het hoogtepunt. Tegenacties van de Chinezen gaan de Amerikaanse consument pijn doen, wat niet gunstig is voor Trump met het oog op een herverkiezing in 2020. Beide partijen zullen de spanningen willen verminderen. Daarbij komt dat de Amerikaanse groei vertraagt van 2,9% in 2018 naar 2,5% in 2019, aldus de mediane voorspelling van 60 door Bloomberg geraadpleegde economen. Dat kan leiden tot minder monetaire verkrapping dan verwacht. Een groter groeiverschil, een lagere dollar- en olieprijs zijn een voedingsbodem voor een herstel in opkomende markten.

Een herstel in Frontier Markets zou perfect passen in het seizoenspatroon van het fonds. In de bovenste rij van de heatmap is te zien dat de eerste vijf maanden van het jaar gemiddeld gezien positieve rendementen hebben opgeleverd. Vooral de eerste twee maanden van het jaar doet het fonds het historisch sterk met gemiddeld +1,87% in januari en +1,67% in februari. Juni daarentegen blijkt de slechtste maand voor het fonds met een gemiddeld maandrendement van -2,60%. Tot nu toe was juni elk jaar negatief. Daarnaast staan een aantal rode blokjes in de kolommen van de maanden mei en november. Hier speelt mee dat het fonds in deze maanden dividend uitkeert en de cijfers in de heatmap geven alleen de koersverandering weer, dus exclusief dividend. In mei en november scheelt dat elk jaar al gauw 2,5% bij een dividendrendement van 5% op jaarbasis. Op basis van total return (prijsverandering plus dividend) is de maand mei daarom elk jaar nog positief geweest.

Het slechtste kwartaal uit de geschiedenis van het fonds was in Q3 2015. Het fonds daalde toen 9,59%, maar de Frontier Markets 100 ETF daalde toen zelfs 14,33%. Hieruit blijkt het defensieve karakter van de dividendstrategie van het fonds ten opzichte van het marktgemiddelde. In perioden van daling wordt het fonds minder hard geraakt. De strategie staat het opwaarts potentieel niet in de weg. In het sterkste kwartaal in de historie van het fonds (Q3 2014) steeg het fonds met 16,12%, terwijl de ETF 13,72% steeg (total return).

Deze maand viert het fonds haar zesjarige bestaan. Sinds de oprichting is het fonds met 63,78% gestegen en dit staat gelijk aan een jaarlijks equivalent van 8,57%. Het fonds heeft daarmee een ruime outperformance laten zien ten opzichte van de Frontier Markets 100 ETF die in dezelfde periode met 45,82% steeg (gemeten in euro op basis van total return).
Gedurende de rit is de fondsstrategie maar liefst drie keer genomineerd voor een Award, waarbij twee keer daadwerkelijk werd gewonnen. In 2015 won het fonds in Londen de “Investors Choice Award” in de categorie “Emerging EM Fund of 2014”. In 2017 was TCM Investment Funds de winnaar in de categorie “Boutique Management Group of the Year Single Strategies” georganiseerd door INVESTMENT Week. Vervolgens was het fonds dit jaar nog genomineerd voor de VWD Cash Fund Award 2018 in de categorie Equity Emerging Markets. De Awards zijn een mooie bevestiging dat onze focus op Hoog Dividend Strategieën in Frontier Markets een succesvolle benadering is.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen