Update Frontier Markets mei 2022

Gepubliceerd op 13 juni 2022
Update Frontier Markets mei 2022

De Frontier Markets index beleefde een slechte maand in mei met een daling van 7,97%. De TCM Frontier fondsen wisten de dalingen relatief beperkt te houden, maar historisch gezien was er nog sprake van een forse uitslagen. Het sentiment is negatief, omdat deze opkomende landen als bovengemiddeld kwetsbaar worden gezien door mondiale stijgingen van de voedsel- en energieprijzen. De daarmee verband houdende stijging van de inflatie en rentes zorgt bovendien voor hogere financieringslasten.  

De exposure op Pakistan en Egypte zorgde de afgelopen maand voor de meeste koersdruk. Zo daalde de Egypte Stock Exchange (EGX30 Index) met ruim 10% gemeten in euro. Het land is een van de grootste importeurs van tarwe, maar door de oorlog in Oekraïne staat de aanvoer onder druk. Gelukkig heeft de overheid alternatieven gevonden in onder meer India, waardoor de voorraad voor de rest van het jaar voldoende lijkt.   
Kijken we naar de huidige relatieve waarderingen dan zien we dat de koerswinstverhouding (k/w) van Frontier Markets (FM) op een discount noteert van 37% ten opzichte de World index (bron: Factsheet MSCI 31 Mei 2022). Nu is het zo dat deze markten altijd wel met enige discount noteren vanwege liquiditeit, maar ook ten opzichte van haar eigen 5-jaars historie noteert de FM index met een discount van ruim 20%. Deze landen hebben dus al een aanzienlijk slecht scenario ingeprijsd.

Binnen onze wereldwijde selectie ligt de gemiddelde k/w met 10,1 op zijn beurt nog weer lager dan de index. Alle 70 bedrijven in de selectie (op 1 na) zijn winstgevend zowel dit jaar als op basis van consensusverwachtingen voor komend jaar. Sommige bedrijven zijn prima in staat om hogere inputprijzen door te berekenen. Zo sprong Nigeria Breweries in het oog. Het bedrijf meldde de beste winstgroei in 18 jaar tijd over het eerste kwartaal. De indrukwekkende prestatie kwam door toegenomen productievolume in combinatie met prijsverhogingen die medio 2021 werden doorgevoerd. De omzetramingen voor de komende 5 jaar zijn opwaarts bijgesteld naar +12,6% gemiddeld per jaar vergeleken met 2,6% voorheen.

Op de correcties kochten we bij in Guaranty Trust bank in Nigeria. Ook dit aandeel lijkt geprijsd voor “disaster” op een k/w van slechts 3,5x bij een dividendrendement van 13,6%. Dit terwijl het bedrijf door alles crisissen heen al tien jaar op rij een hogere nettowinst en winst per aandeel laat zien. Voor 2023 en 2024 ligt de consensus EPS groei op 17% per jaar. Nigeria krijgt economisch iets meer lucht door de stijging van de olieprijs en met de aanstaande verkiezingen (feb ’23) neemt de kans op broodnodige hervormingen toe die het beursentiment een positieve impuls kunnen geven.

Tot slot kochten we bij in Square Pharmaceutical in Bangladesh. Deze geneesmiddelenproducent is marktleider in het land met een bevolking van 165 miljoen inwoners en exporteert bovendien naar 36 landen. Zowel de omzet als de nettowinst laat al 12 jaren op rij een stijging zien. Het dividend groeide met 16,4% over de afgelopen 5 jaar en het aandeel noteert thans op 10,4x de winst.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen