Taiwan voorop in de coronastrijd

Gepubliceerd op 29 april 2020
Taiwan voorop in de coronastrijd

Taiwan rapporteerde vandaag dat er de afgelopen 3 dagen geen nieuwe
COVID-19 besmettingen zijn vastgesteld.

Het totaal aantal besmettingen ligt hiermee momenteel op 429, en dat met een bevolking van 23 miljoen. Het land wat onterecht relatief weinig aandacht krijgt van buitenlandse beleggers, laat zien dat het voorop loopt in de strijd tegen corona. Naast hygiëne, afstand houden en mondkapjes dragen helpt moderne technologie daarbij.

De SARS-epidemie in 2003 leidde op Taiwan tot 73 doden. Het plan van aanpak dat sindsdien paraat lag werd acuut na het eerste bericht over een onbekend virus in Wuhan in gang gezet. Terwijl China nog min of meer over het virus zweeg, testte Taiwan al de reizigers uit Wuhan en plaatste ze indien nodig in quarantaine. De contacten van besmette personen worden ook nu nog allemaal gecontroleerd en er wordt uitvoerig getest. Het openbare leven hoeft daardoor niet in lockdown. Tracking-apps zijn doorgaans geaccepteerd vanwege de garantie dat de data na de pandemie wordt verwijderd.

Wel zitten meer dan dertigduizend mensen thuis in quarantaine, vooral inwoners die net vanuit het buitenland zijn teruggekeerd. Via een telefoonsignaal wordt gecheckt waar ze zijn, zoals een student laatst merkte. De politie stond bijna direct bij hem voor de deur toen zijn telefoon even offline was. Wat ongetwijfeld ook enorm geholpen heeft is dat de viroloog die in 2003 de bestrijding van SARS coördineerde nu vicepresident is.

Dankzij corona is Taiwan wereldwijd ‘in the picture’ en maakt met gulle medische giften reclame voor het land. De hulp gaat naar de zwaarst getroffen Europese landen en de VS. Voor China een doorn in het oog, die dit als vijandige daden van hun ‘afvallige provincie’ ziet. Volgens de Chinezen zou dit een opzet zijn om de populariteit te vergroten, met als doel de onafhankelijkheid te kunnen uitroepen. China zal dit ten alle tijden proberen tegen te houden, zo werd gister wel weer duidelijk.

Peking wil namelijk uitleg van Nederland over een naamswijziging; het Nederlandse Handels- en Investeringbureau in Taiwan heet sinds maandag het Nederlandse Bureau Taipei. De relatie is de laatste jaren verder gegroeid en draait niet alleen maar om handel. China wil geen ambassades, niet in China, maar ook niet in Taiwan. De Chinese staatskrant Global Times schreef over een provocatie die hoogstwaarschijnlijk negatieve gevolgen heeft voor Nederland. Maar Taiwan prees de naamsverandering en zei dat de relatie nu nog verder zal verbreden.
Het land loopt niet alleen voorop in de strijd tegen corona, maar ook in andere zaken. Volgens The Global Competitiveness Report van het Wereld Economisch Forum staat Taiwan met een perfecte score van 100 op plaats 1 wat economische stabiliteit betreft. Taiwan scoort ook aardig op het gebied van ICT-toepassingen (plaats 13), financiële conditie (plaats 7) en innovatievermogen (plaats 4). Hiermee staat het land op plaats 13 in de ranglijst van meest competitieve landen.

Alhoewel de economie van het land naar verwachting in het 2e kwartaal nog zal krimpen, zijn de vooruitzichten voor het derde en vierde kwartaal veel beter . Ondertussen wordt er in Taiwan gedebatteerd over welke steunmaatregelen er nodig zijn om de bevolking en bedrijven te ondersteunen. Met één van de hoogst gemiddelde huishoud spaarquota’s ter wereld (32%) wordt er momenteel nog weinig steun verleend door de overheid. Maar indien nodig zal de Taiwanese overheid haar ruime buffers inzetten om gezond en sterk uit de corona crisis te komen.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen