Sterke daling olieprijs kent ook winnaars

Gepubliceerd op 12 maart 2020
Sterke daling olieprijs kent ook winnaars

Afgelopen maandag daalde de olieprijs (Brent) met 24,1% per vat. Sinds de start van 2020 stond de olieprijs al onder druk. Deze druk werd veroorzaakt door verminderde vraag naar olie vanwege de verspreiding van het coronavirus. 

Om de olieprijs te stabiliseren was het voorstel van Saoedi-Arabië om de olieproductie te beperken. Het overleg tussen de OPEC en Rusland, dat een van de grootste olieproducenten is, maar niet lid is van de OPEC, draaide op niets uit. Om Rusland op andere gedachten te brengen gooiden de Saudi’s het roer 180 graden om en gingen juist de olieproductie opvoeren. Hierdoor daalde de olieprijs naar het laagste punt sinds februari 2016.
 
Een lage olieprijs is voor veel landen een ongunstige ontwikkeling. Met name de olieproducerende en exporterende landen hebben hier veel last van, omdat de afhankelijkheid van olie-inkomsten groot is. Aan de andere kant zijn er veel landen die olie importeren om de economie draaiende te houden. Veel van deze landen hebben de status van opkomende landen. Is voor deze landen een lage olieprijs gunstig of ongunstig voor de ontwikkeling van het BBP? Uit een publicatie van Bloomberg blijkt dat vooral Indonesië, Filippijnen en India baat hebben bij een lage olieprijs, in tegenstelling tot de boosdoeners Saoedi-Arabië en Rusland.
 
Uit het onderzoek blijkt niet hoe het Afrikaanse continent reageert op een lage olieprijs. Voor de OPEC-landen Algerije en Nigeria zal de lage olieprijs geen positief effect hebben op het BBP, maar het overgrote deel van het continent is afhankelijk van de olieproducerende landen en importeren veel goedkoper een van de belangrijkste grondstoffen voor de economie.
 
Een goed voorbeeld is Kenia. Een lage olieprijs zorgt voor een substantieel positief effect op de handelsbalans en geïmporteerde inflatie zal hierdoor minder worden. In 2019 bedroeg de invoer van olieproducten $3,31 miljard US dollar tegen een gemiddelde prijs van $66,5 US dollar per vat. Nu de olieprijs is gehalveerd zal dit dus aanzienlijke besparingen voor het land opleveren. In Kenia wordt diesel niet alleen gebruikt voor transport en machines in de landbouw, maar ook voor de opwekking van stroom. De olieprijs is daarom een belangrijke factor voor de inflatie.

Joure, 12 maart 2020

Oil winners losers

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen