Ontwikkelingen september

Gepubliceerd op 13 oktober 2022
Ontwikkelingen september

In september daalde de Frontier Markets index met -6,8%, waarbij de koersontwikkeling van de TCM Frontier fondsen gemiddeld genomen in lijn was met de indices. Wereldwijd was het sentiment negatief als gevolg van oplopende rentes en vrees voor een economische recessie. De daling was het grootst op de beurzen in Vietnam (-10,7%), Marokko (-4,7%) en Nigeria (-4,2%). Egypte (+0,2%) was de enige markt die, ondanks hogere inflatiecijfers, aan het einde van de maand licht hoger noteerde.

Zo stegen de consumentenprijzen in september met 15% ten opzichte van vorig jaar met extra druk op de valuta tot gevolg. De Egyptische regering heeft laten weten dat het een meer flexibele wisselkoers accepteert terwijl onderhandeld wordt over een deal met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Een grotere valutaflexibiliteit is naar voren gekomen als een belangrijke kwestie in de besprekingen met het IMF. De autoriteiten hopen binnen één of twee maanden tot een IMF-deal te komen, hoewel het geleende bedrag nog moet worden bepaald.

Door onvrijwillige verkopen (verplichte liquidatie van particuliere portefeuilles opgebouwd met geleend geld) was Vietnam in september de slechtst presterende aandelenbeurs ter wereld. Vietnamese aandelen daalden tot het laagste niveau in bijna twee jaar toen een golf van gedwongen verkopen de markt overspoelde te midden van zorgen over stijgende rentetarieven.  De Ho Chi Minh index daalde hierdoor naar het laagste punt sinds januari 2021.

Het sentiment ten aanzien van Vietnamese aandelen kwam in september onder druk te staan nadat de centrale bank de beleidsrente met één procent verhoogde om de inflatie en daling van de binnenlandse valuta te beteugelen. Het “oversold level” van de markt is hierdoor naar een extreem niveau gedaald, dat historisch gezien vaak voorkomt rond bodemniveaus. Qua waardering is de markt ook sterk gedaald waarbij de koerswinstverhouding is gedaald van 18 begin dit jaar naar 11 in september.

Tenslotte heeft de Nigeriaanse president een ambitieus plan gelanceerd om de economie te stimuleren met een recordbegroting van 20,5 biljoen naira (€ 45 miljard). De begroting die naar verwachting in januari 2023 wordt goedgekeurd en van kracht wordt is 19% hoger dan de overheidsuitgaven van dit jaar en is ook de hoogste ooit in Nigeria, waarbij budgettaire houdbaarheid, economische groei en veiligheid voorop staan. Het land zal hierbij de nodige hervormingen doorvoeren. Ten minste 5,3 biljoen naira (€ 10 miljard) of 26% van het voorgestelde budget, moet worden geïnvesteerd in de aanleg van infrastructuur wat veel nieuwe banen kan creëren in de grootste economie van Afrika. 

Meer nieuws over Vietnam, Afrika en het Global Frontier fonds vindt u in de nieuwste factsheets van de aandelenfondsen:

TCM Vietnam High Dividend Equity

TCM Africa High Dividend Equity

TCM Global Frontier High Dividend Equity
 

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen