Ontwikkelingen november

Gepubliceerd op 8 december 2022
Ontwikkelingen november

In november steeg de Frontier Markets index met 0,9% waarbij de koersen van de TCM Frontier fondsen gemiddeld genomen iets achterbleven bij  de indices. De stijgingen waren het grootst op de beurzen van  Egypte (+10%) en Nigeria (+4,1%). De grootste dalers waren de markten in Kenia (-6,7%), Kazachstan (-6,1%) en Vietnam (-1,4%).

Wereldwijd was het sentiment doorgaans positief als gevolg van dalende rentes en een afzwakkende inflatie, wat de weg vrijmaakt voor een vertraging van verdere renteverhogingen. Ook positief waren de signalen dat China zijn strikte Covid-regels versoepelt tegen de achtergrond van toenemende sociale onrust.

In Egypte werd het positieve sentiment van oktober voortgezet. Na de devaluatie van de binnenlandse valuta, de IMF lening van $3 miljard en $1 miljard gift voor een duurzaamheidsfonds, keren beleggers weer terug naar Egypte. Investeringen uit de Perzische Golfstaten hebben ook de markt gesteund. Zo neemt het Abu Dhabi investeringsfonds ADQ belangen in belangrijke beursgenoteerde Egyptische bedrijven. Ook heeft het soevereine vermogensfonds van Saoedi-Arabië een bedrijf opgericht dat zal investeren in delen van de Egyptische economie.
Vooral de stijging van Commercial International Bank Egypt (+16,7%), met een indexweging van 30% stuwde de markt  omhoog. Ook was dit te zien in het TCM Afrika fonds, waar dit aandeel onderdeel uitmaakt van de selectie. De verwachting is dat de bank zal profiteren van hogere rentetarieven nu de centrale bank de beleidsrente heeft verhoogd. Ondanks de rally noteert de Egyptische beurs met een k/w van 6,4, nog ver onder het gemiddelde van 9,2 over de afgelopen 10 jaar.

In Nigeria is de PMI index over de maand november gestegen naar 54,3, het hoogste niveau in 6 maanden. Bedrijven zien consumenten meer geld uitgeven en verhogen daarmee de productie of inkopen, waarbij ook meer personeel wordt aangenomen. Ook werd in november bekend dat de Nigeriaanse economie over het derde kwartaal met 2,3% is gegroeid. Dit is zichtbaar op de beurs.
Zo noteert de Nigerian All Share index dit jaar 23,7% hoger gemeten in euro, het 3e jaar van stijging op rij, en 112% hoger sinds de COVID-bodem van april 2020. Ook hier valt op dat de markt nog zeer aantrekkelijk gewaardeerd is met een k/w van slechts 6,4.

Tenslotte was ook november weer een volatiele maand op de Vietnamese beurzen. De dalende trend uit voorgaande maanden kreeg wederom een vervolg waarbij de VN index met nog eens -19% daalde. Na zware uitverkopen werd op 16 november een bodem gezet, waarna een rally volgde van een ruime 20%. Hiermee werd in de grafiek een duidelijk omkeerpatroon (hammer) gemaakt, die voldoet aan de kenmerken van een extreem niveau van paniek. Na maanden van daling is het dan ook goed mogelijk dat het ‘sneeuwbaleffect’, onder andere veroorzaakt door margin-calls, is opgedroogd. Met het oog op 2023 heeft de Vietnamese aandelenmarkt één van de sterkste vooruitzichten voor winstgroei, terwijl de beurzen zijn gedaald naar de laagste waarderingsratio's. Daarnaast verwacht de Vietnamese overheid voor 2023 een economische groei van 6,5%, waar de gemiddelde winstgroei voor bedrijven op 18% wordt geschat. Of de bodem is gezet zal de komende maanden blijken, maar de vooruitzichten zijn gunstig.

Meer nieuws over Vietnam, Afrika en het Global Frontier fonds vindt u in de nieuwste factsheets van de aandelenfondsen:

TCM Vietnam High Dividend Equity

TCM Africa High Dividend Equity

TCM Global Frontier High Dividend Equity
 

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen