Ontwikkelingen juli

Gepubliceerd op 16 augustus 2022
Ontwikkelingen juli

In juli steeg de Frontier Markets index met 4,2% waarbij de koersontwikkeling van de TCM Frontier fondsen gemiddeld genomen in lijn was met de indices. Er heerste wereldwijd een positief sentiment op de beurzen als gevolg van meevallende bedrijfsresultaten en signalen dat de inflatie mogelijk iets afneemt. Ook de verder stijgende US dollar was positief voor de Frontier Markten.
De uitschieters deze maand waren Kenia (+15,5%), Kazakhstan (+12,1%) en Egypte (+5,7%). Daarentegen was er verlies op de beurzen in Pakistan (-15,2%) en Nigeria (-1,0%).

Het verlies in Pakistan werd grotendeels veroorzaakt door een daling van de valuta als gevolg van politieke onrust en zorgen over het tekort op de overheidsbegroting. In Nigeria kwamen de beurzen onder druk te staan na een daling van de olieprijs. Ondanks het kleine verlies noteert de Nigerian All Share Index nog steeds een plus van 37,6% voor dit jaar. Het Nigeriaanse aandeel Airtel Africa, tevens de grootste positie in TCM Africa (5,2%), was de uitblinker van de lokale aandelenmarkt. Het aandeel  wist 20,7% aan de koers toe te voegen in juli. Het telecombedrijf boekte namelijk in het tweede kwartaal een omzetgroei met dubbele cijfers. De totale inkomsten, voor mobiele diensten en mobiele gelddiensten samen, stegen in Nigeria met 18,3%, in Oost-Afrika met 14,1% en in Franstalig Afrika met 11,7%. Het bedrijf zal dit jaar sterk blijven groeien en ondanks de inflatiedruk zal het zich blijven concentreren op kostenbesparingen, wat ook de marges zal ondersteunen.
De Keniaanse Nairobi Securities Exchange All-Share Index steeg 15,5%, de grootste stijging in juli sinds de introductie van de index in 2008. Safaricom, dat qua weging meer dan de helft van de hoofdindex voor zijn rekening neemt, steeg met 22,4%, de grootste stijging sinds november 2009 dankzij lokale koopjesjagers. Het bedrijf zit zowel in de portefeuille van TCM Global Frontier als in het TCM Africa fonds. Voor begin augustus is de verwachting dat beleggers wat voorzichtig zijn. Kenia houdt op 9 augustus de presidentiële verkiezing, waarbij vice-president William Ruto en voormalig premier Raila Odinga de leidende kandidaten zijn om Uhuru Kenyatta te vervangen.
Tenslotte was in Vietnam het sentiment ook positief met een stijging van de Ho Chi Minh index (+3,7%) en Hanoi index (+6,6%). De Vietnamese economie bleef in juli sterk presteren. Zo zijn de detailhandelsverkopen met maar liefst 42,6% op jaarbasis gestegen na een slechte maand vorig jaar als gevolg van corona. De toename werd veroorzaakt door een opleving van de consumentenvraag, met name in de horeca en de toerismesector. Daarnaast steeg de industriële productie in juli met 11,2% op jaarbasis. 
 
 
 

 
 

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen