Ontwikkelingen februari

Gepubliceerd op 9 maart 2023
Ontwikkelingen februari

In februari daalde de brede Frontier Markets index met 0,1%. De koersontwikkeling van de TCM Frontier fondsen was gemiddeld genomen positiever dan die van de verschillende indices. De stijging was het grootst op de beurzen in Nigeria (+7,5%), Kazachstan (+7,3%) en Marokko (+6,9%) . De grootste daler was Vietnam (-6,8%).

De Nigerian All Share index is deze maand naar het hoogste niveau gestegen in 16 jaar tijd, als gevolg van de presidentsverkiezingen. De kiescommissie van Nigeria heeft Bola Tinubu uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. De kandidaat van regeringspartij APC kreeg 37 procent van de stemmen en zijn belangrijkste tegenstrevers Atiku Abubakar 29 procent en Peter Obi 25 procent.
De 70-jarige Tinubu is de voormalige gouverneur van Nigeria's dichtstbevolkte staat Lagos en zal zijn partijgenoot Muhammadu Buhari opvolgen als president. De opkomst bij de kiezers was echter een grote teleurstelling: slechts 27% van de kiezers kwam opdagen om te stemmen. Tinubu zal in mei worden ingehuldigd waarbij beleggers hoopvol zijn dat hij meer marktvriendelijke en noodzakelijke hervormingen zal doorvoeren.

In tegenstelling tot Nigeria stond in Vietnam het sentiment onder druk.  Beleggers maakten zich zorgen over het risico op toenemende wanbetalingen van bedrijfsobligaties en de impact die dit heeft op het banksysteem en de bredere economie. Zo was er nieuws over vertraagde rente- en aflossingsbetalingen. Het merendeel van deze vertraagde betalingen wordt toegeschreven aan vastgoedontwikkelaars en energiebedrijven. Momenteel wordt er onderhandeld over betalingsuitstel of bieden onroerend goed bedrijven aandelen aan als alternatieve betalingsvorm. Het merendeel van de vastgoedondernemingen met betalingsachterstand is gerelateerd aan Thinh Phat Group en Novaland (geen posities in TCM funds). Onlangs maakte Thin Phat Group bekend dat het activa in het buitenland verkoopt om betalingen mogelijk te maken en heeft Novaland met enkele obligatiehouders een akkoord bereikt om de uitstaande obligaties te verminderen door middel van een ruil voor aandelen. Hoewel het enige tijd duurt voordat deze acties zijn uitgevoerd, zal het marktvertrouwen en positieve sentiment weer terugkomen zoals we dit vaker zien in Vietnam.

De gesprekken tussen Pakistan en het IMF boeken progressie. De centrale bank verraste met een renteverhoging van 300 basispunten om de hoger dan verwachte inflatie van 31,5% in februari tegen te gaan. Met de renteverhoging en devaluatie zal het IMF waarschijnlijk tevreden zijn, net als de verhoogde gas- en benzineprijzen, samen met verhoogde belastingen om zo het begrotingstekort te verkleinen.

Tenslotte heeft Sri Lanka al een IMF-deal gesloten van $ 2,9 miljard na steun van China. Volgens de Sri Lankaanse president Ranil Wickremesinghe klimt de economie weer uit het dal maar is er nog onvoldoende vreemde valuta voor de import van goederen waardoor de IMF-deal cruciaal was, zodat andere schuldeisers ook geld konden vrijmaken. De deal zal uiteindelijk positief uitpakken voor de economie waarbij met name de exportsector en het toerisme profiteren. Bovendien komen buitenlandse investeerders weer terug met deze lage wisselkoers.

Meer nieuws over Vietnam, Afrika en het Global Frontier fonds vindt u in de nieuwste factsheets van de aandelenfondsen:

TCM Vietnam High Dividend Equity

TCM Africa High Dividend Equity

TCM Global Frontier High Dividend Equity

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen