'Jong' Kenia heeft de toekomst

Gepubliceerd op 13 augustus 2020
'Jong' Kenia heeft de toekomst

In de nasleep van de Covid-19-pandemie stond de Keniaanse regering voor een moeilijke taak: ze moest kiezen tussen de gezondheid en veiligheid van burgers en het in stand houden van de economische groei. Helaas konden deze doelen niet tegelijkertijd worden bereikt in het land met 51 miljoen inwoners.

Het zoeken naar een balans was een uitdaging. President Uhuru Kenyatta probeerde het juiste evenwicht te vinden bij het nastreven van beide. Tot dusver is het hem gelukt. De gezondheidszorg is momenteel beter dan ooit voorbereid om de verspreiding van het virus in te dammen, terwijl belangrijke sectoren van de economie weer groei laten zien.

Naast de angst van mensen om besmet te raken met het virus of onbewust te verspreiden, begrepen veel Kenianen al snel dat een verslechtering van het economisch vangnet een bedreiging vormt voor hun welzijn. Toen de regering in maart de eerste ronde van bewegingsbeperkingen invoerde om de verspreiding van het virus in te dammen, hadden werknemers in de toeristische en transportsector plotseling geen baan meer. Terugkijkend kan geconcludeerd worden dat het absoluut noodzakelijk was om de grenzen te sluiten en de beweging binnen het land te beperken om de eerste golf van de uitbraak te beteugelen. De eerste ronde van restrictieve beleidsmaatregelen gaf de gezondheidszorg de tijd om zich voor te bereiden op verdergaande maatregelen. Met de verplichte avondklok van zonsondergang tot zonsopgang, de sluiting van openbare ruimtes en sociale afstandsmaatregelen, is effectief het worstcase scenario van een forse uitbraak vermeden.

Wat ook zeker invloed heeft gehad op het lage aantal besmettingen is dat de Keniaanse bevolking een gemiddelde leeftijd heeft van 18 jaar. Volgens de president is de jeugdige bevolking van Kenia de grootste hulpbron van het land, met het hoogste potentieel om het sociaal economische profiel van het land te verbeteren.

Vorige week sprak het staatshoofd nog over de voortgang van Generation Unlimited (GenU). GenU is een in 2017 opgericht programma van de Verenigde Naties voor het versterken van de positie van jongeren met als doel ervoor te zorgen dat jongeren tussen 10 en 24 jaar tegen 2030 school, opleiding of werk volgen. De president zei dat ongeveer driekwart van de Keniaanse bevolking uit jeugd bestaat en voegde eraan toe dat de toegenomen investeringen van de regering, in sectoren die jongeren ondersteunen zoals onderwijs, ICT en ondernemerschap, in de afgelopen jaren nu langzaam vruchten beginnen af te werpen. Zo halen bijvoorbeeld sinds de start van het programma bijna 700.000 Kenianen hun werk uit de digitale economie.

Ook wordt er veel geïnvesteerd in de productiesector van het land. De regering heeft een aantal goede stappen gezet om de lokale productie te bevorderen. Een recent voorbeeld is de lokale fabricage van maskers en ventilatoren, evenals de verwerking van ontsmettingsmiddelen om het virus te bestrijden.

Tenslotte streeft de regering ernaar de lokale productie tegen 2022 te verhogen van 9,2% naar 20% van het bruto binnenlands product. Eén van de manieren waarop deze agenda wordt ondersteund is via het 'Buy Kenya, Build Kenya'-initiatief, dat de consumptie van lokale producten stimuleert.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen