Home run voor TCM Africa High Dividend Equity

Gepubliceerd op 25 april 2018
Home run voor TCM Africa High Dividend Equity

In de ranglijsten van Morningstar steekt het TCM Africa fonds de concurrentie op overtuigende wijze de loef af. In de categorie “Aandelen Afrika” zijn er 8 verschillende aanbieders, die in totaal 38 fondsen aanbieden. Sommige aanbieders hebben meerdere fondsen omdat ze een variant hebben die al dan niet uitkeert of specifiek is voor institutionele of particuliere aanbieders. Daarnaast zijn er fondsen genoteerd in verschillende valuta.

Rendement & risico
In deze ranglijst van 38 fondsen staat het TCM Africa High Dividend Equity fonds:

· Bovenaan sinds de start van 2018
· Bovenaan op basis van rendement 1 jaar
· Bovenaan op basis van rendement 3 jaar
· Bovenaan op basis van rendement 5 jaar

Gemeten over een periode van tien jaar staat het fonds ook bovenaan, al waren er toen nog maar drie aanbieders.

Een home run op basis van rendement. Daarnaast classificeert Morningstar het risico van TCM Africa als: “benedengemiddeld” relatief ten opzichte van de categorie Afrika fondsen. De standaard deviatie over 3 jaar bedraagt 13,27.

Kosten
De lopende kosten factor van het TCM Africa High Dividend Equity fonds bedragen 2,51% (begroting 2018, exclusief performance fee). Daarmee is het fonds niet de goedkoopste in de ranglijst. Door de geplande UCITS notering in Luxemburg zal het fondsvermogen naar verwachting stijgen, waardoor de lopende kostenfactor in de toekomst kan dalen. Nieuwe, niet uitkerende share classes bieden extra mogelijkheden voor (buitenlandse) beleggers die wel geïnteresseerd zijn in de strategie, maar geen dividenden wensen te ontvangen.

Dividendstrategie
Het succes van het fonds is gelegen in de hoog dividendstrategie welke uniek is in het Afrika universum. Het fonds heeft daardoor aantrekkelijke fundamentals ten opzichte van de benchmark. De PE van het fonds is 8,0 terwijl de PE van de benchmark 15,18 is. Het dividendrendement van het fonds bedraagt 4,98% ten opzichte van 3,57% voor de benchmark.
Met de dividendstrategie kunnen goedkopere aandelen worden geïdentificeerd, omdat de focus bij veel beleggers vaak in eerste instantie is gericht op groei en liquiditeit. Met het tot wasdom komen van opkomende landen zal de liquiditeit toenemen en de inflatie en daarmee de rente dalen. Een gunstig vooruitzicht voor een dividendstrategie.

Vooruitzichten
Op korte termijn zijn we positief op Frontier Markets, omdat deze markten vaak goed presteren in de latere fasen van een wereldwijde bullmarket als de risicobereidheid en liquiditeit hoger zijn. Als de groei vertraagt in meer ontwikkelde markten is geografische diversificatie een logische stap. Niet alleen voor bedrijven, maar ook voor beleggers.
Kijken we specifiek naar de Afrikaanse Frontier Markets dan zien we dat de ramingen van officiële instanties, zoals onder meer de African Development Bank, uitgaan van een aantrekkende groei. De groei die in 2016 nog 2,2% bedroeg zal naar verwachting over 2017 zijn toegenomen tot 3,6%. De groei zal in 2018 en 2019 verder accelereren naar 4,1%.

In de tabel hieronder is een uitsplitsing gemaakt naar regio.

2018-04-25_11h26_00

De sterke trackrecord van TCM Africa High Dividend Equity, het verbeterende economische klimaat in Afrika, gecombineerd met de huidige portefeuillekarakteristieken (lage PE en hoge dividend yield) bieden volop kansen voor de (nabije) toekomst.

TCM Investment Funds
Joure, 25 april 2018

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen