Chinese inkoopmanagersindex stijgt

Gepubliceerd op 2 juli 2020
Chinese inkoopmanagersindex stijgt

Op 30 juni publiceerde de Chinese overheid haar cijfers over de industrie. De inkoopmanagersindex (PMI) over de maand juni is volgens Peking gestegen naar 50,9, iets hoger dan de verwachting van 50,5.

Vandaag werd het PMI cijfer van marktonderzoeker Caixin bekend gemaakt. Die kwam uit op 51,2, ook beter dan verwacht. Beide cijfers zijn beter dan verwacht en laten zien dat de groei weer aantrekt. De cijfers van de overheid richten zich voornamelijk op de grote Chinese staatsbedrijven, terwijl Caixin zich meer richt op private kleinere ondernemingen die gericht zijn op export.

Ook uit de andere delen van Azië kwamen cijfers over de industrie. In Japan (40,1), Zuid-Korea (43,4) en Taiwan (46,2) nog steeds krimp, maar wel minder sterk dan in voorgaande maanden. In de opkomende landen Vietnam (51,1) en Maleisië (51,0) was juist groei te zien.

Afgelopen weekend werd ook al duidelijk dat China wereldwijd voorop ligt in het economische herstel na corona. De winsten van Chinese industriële ondernemingen stegen in mei voor het eerst sinds november 2019, wat een teken is dat de economie zich blijft herstellen van de lockdown. De winsten stegen met 6% tot 582 miljard yuan (€ 90 miljard) vergeleken met een jaar eerder.Het binnenlandse groeimomentum is aan het verbeteren, geleid door sterkere vastgoedactiviteiten en investeringen in infrastructuur.

China was het eerste land met corona en lijkt ook als eerste land weer economisch te groeien na het onder controle krijgen van het virus. Alhoewel 2 weken geleden zich weer een nieuwe uitbraak aandiende in Beijing, lijkt het virus daar weer onder controle nadat de overheid direct en zeer daadkrachtig ingreep. Vandaag maakte Beijing bekend dat diverse lockdown-maatregelen weer worden versoepeld.

Tenslotte is het Chinese beleid de komende maanden erop gericht om het risico van stijgende werkloosheid te beperken evenals tijdelijke schokken, veroorzaakt door een nieuwe uitbraak van het virus. De verwachting is een ondersteunend overheidsbeleid en een sterk economisch herstel in het tweede kwartaal, waarbij beleidsmakers monetaire expansie en fiscale verruiming inzetten om de economie weer te laten groeien.
Omdat de export de komende maanden nog onder druk kan staan, is het belangrijk de binnenlandse economie ter compensatie te stimuleren. Ook gaan er meer overheidsuitgaven naar de arbeidsmarkt, gezondheidszorg en infrastructuur.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen