Beleggers positief over vooruitzichten Sri Lanka

Gepubliceerd op 18 november 2019
Beleggers positief over vooruitzichten Sri Lanka

Op zondag 16 november vonden de langverwachte presidentsverkiezingen plaats in Sri Lanka. Met een record aantal van 35 kandidaten was het uiteindelijk Gotabaya Rajapaksa van de Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP) die de overwinning met 52,3% van de totale stemmen naar zich toe trok.

De SLPP partij heeft het afgelopen jaar veel aan populariteit gewonnen na de politieke crisis in het vierde kwartaal van 2018 en de aanslagen op paaszondag van april 2019. Gotabaya Rajapaska voerde campagne met veiligheid en stabiele beleidsvorming als speerpunten. Dit heeft de kiezers waarschijnlijk naar de SLPP getrokken, vanwege het gebrek aan richting voor de economie in de afgelopen jaren. In 2018 bereikte de economische groei een 17-jarig dieptepunt van 3,2% als gevolg van een politieke crisis, nadat president Maithripala Sirisena premier Ranil Wickremesinghe abrupt had ontslagen en het parlement had ontbonden. Dat werd later als ongrondwettelijk beschouwd en Wickremesinghe weer werd aangesteld.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft recent de prognose voor 2019 van de economische groei in Sri Lanka nog verlaagd naar 2,7%, omdat de aanslagen op hotels en kerken eerder dit jaar het toerisme en de bredere bedrijfsactiviteit aantasten. Na deze aanslag bereikte de lokale beursindex (Colombo All Share) de laagste stand in zeven jaar tijd. Sindsdien is een voorzichtig herstel in gang gezet, waar met deze verkiezingsuitslag een vervolg aan kan worden gegeven. Verwacht wordt dat een stabiel en consistent belastingbeleid en meer steun voor de bevordering van de toeristische sector en de infrastructuur sector het ondernemers- en consumentenvertrouwen zal verbeteren.

Gotabaya Rajapaksa zei bij zijn eedaflegging dat zijn land vriendschappelijke banden met alle naties zal onderhouden en neutraal zal blijven in internationale conflicten. Deze verklaring is van belang omdat Sri Lanka een belangrijke commerciële hub is op de maritieme routes in de Indische Oceaan, waar China steeds meer zijn intrede doet, wat zorgen baart in India. Een toename van directe buitenlandse investeringen vanuit bijvoorbeeld China zou helpen bij de opbouw van de deviezenreserves en geeft de regering ruimte om het begrotingstekort en de staatschuld te beteugelen die momenteel nog 5,7% en 83% van het BNP bedragen.

Op de eerste beursdag na de verkiezing is de uitslag in goede aarde gevallen bij beleggers. De Colombo All Share Index sloot 1,77% hoger op 6129.56 punten. Het TCM Global Frontier High Dividend fonds heeft een weging van bijna 5% in Sri Lanka en is met posities in de financiële en de infrastructurele sector goed gepositioneerd om te profiteren van een verder herstel in het land.

TCM Investment Funds
Frontier Markets Team
Marco Balk

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen