Wat is het beste beleggingsfonds voor mij?

Wat is het beste beleggingsfonds?

Wat het beste beleggingsfonds is, is lastig aan te geven. Deze classificatie is van veel factoren afhankelijk. Voor een risicomijdende belegger is een obligatiefonds met hoogwaardige staatobligaties zeer waardevol. Een offensief ingestelde belegger met een lange beleggingshorizon verwacht juist veel van de opkomende landen en dus een meer dan gemiddeld rendement. Zo is het beste beleggingsfonds voor elk type belegger verschillend.

Beste beleggingsfondsen; De risico’s

Iedere belegging brengt risico’s met zich mee, met het verschil dat de ene belegging meer risico betekent dan de andere. Bij beleggingsfondsen is dit niet anders. Het verschil met individuele beleggingen is dat binnen een beleggingsfonds vaak over een breed front spreiding wordt toegepast. Deze spreiding zorgt voor risicodemping binnen het beleggingsfonds. Indien meerdere beleggingsfondsen in een portefeuille worden opgenomen, zal het totale risico van de portefeuille kleiner zijn dan het risico van een individuele aandelenportefeuille.

Kosten van beleggingsfondsen

De kosten van beleggingsfondsen zijn al in de koers van het fonds verwerkt. De kosten die de fondsbeheerder in de loop van een jaar aan het fonds in rekening brengt zijn de zogenaamde Lopende Kosten, ook wel Ongoing Charges Figure (OCF) genoemd. De OCF is een kostenratio en wordt als volgt berekend: : totale kosten (exclusief eventuele performance fee voor zover van toepassing), gedeeld door het gemiddelde fondsvermogen van de beleggingsinstelling.
Daarnaast heeft een belegger te maken met eenmalige aan- en verkoopkosten, die betaald worden aan de partij (broker, bank e.d.) die de transactie uitvoert.

Wat is het beste beleggingsfonds voor mij?

Bekijk hier een overzicht van onze beleggingsfondsen om te kijken welk product het beste bij u past.

Meer informatie over beleggingsfondsen

Vind hier meer informatie over hoog dividend aandelen, trackers beleggen en Frontier Markets.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen